Прибалтика очолила кампанію проти посилення Газпрому в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибалтика очолила кампанію проти посилення Газпрому в Європі

Енергетика
258
Президент Литви Даля Грібаускайте підписала новий закон, що руйнує контроль газової монополії "Газпром" над поставками і транспортуванням газу, пише "Radio Free Europe/Radio Liberty", США, переклад здійснений порталом Inopressa.ru.
Таким чином, Литва стала першою країною Європейського Союзу, що почала вводити нові правила, які стануть перевіркою рішучості ЄС зупинити просування російської компанії в Європі.
Литовська законопроект - частина так званого Третього пакету заходів з лібералізації енергетичного ринку, націленого на ослаблення мощі великих монополій. Його ідея полягає в тому, щоб відокремити розподільні мережі від компаній-постачальників.
Парадоксальним чином, попередня лібералізація допомогла Газпрому - одній з найбільших компаній-монополістів у світі, яка поставляє Європейського Союзу чверть споживаного ним газу, - посилити позиції на прибутковому ринку поставок газу кінченому споживачеві, взявши під контроль компанії, які доставляють газ прямо в будинку європейців.
Кремль намагався підірвати єдність Євросоюзу в галузі енергетичної політики, укладаючи вигідні угоди з окремими країнами. Критики вважають це проявом більш широкої тенденції використовувати величезні енергоресурси Росії як політичний інструмент.
Москва виступає проти заходів ЄС щодо лібералізації ринку, що загрожують її багаторічним спробам скуповувати європейську енергетичну інфраструктуру, і відчайдушно домагається в Брюсселі, щоб з нових правил були зроблені виключення.
Прем'єр-міністр Володимир Путін назвав запропоновані заходи, що перешкоджають Газпрому здійснювати інвестиції, "грабіжництвом" і заявив, що такі кроки не кращі за тероризм.
Російській компанії-монополісту, яка повністю забезпечує Литву газом, належать 37% основної литовської газотранспортної компанії. Газпром вже погрожував підняти ціни на газ, якщо його змусять продати ці акції.
Можливо, наступною, хто цього року вживе заходів з лібералізації ринку, стане Естонія.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас