ОПЕК боїться падіння ціни на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК боїться падіння ціни на нафту

Енергетика
538
Вперше з весни 2003 р. Багдад оголосив про те, що рівень видобутку нафти в країні досяг 2,75 млн бар. на добу, повідомляє РБК. Про вихід на 2,75 млн бар. на добу повідомило вчора Міністерство нафти Іраку. Причому показники виявилися навіть вищими від запланованих - такі обсяги розраховували отримати тільки до наступного року.
Багдад не має наміру зупинятися на досягнутому і до 2017 р. хоче обійти лідера світового нафтовидобутку Саудівської Аравії і видобувати понад 12 млн бар. на добу.
У короткостроковій перспективі збереження тренду, як вважають експерти, обіцяє додаткові прибутки працюючим в Іраку компаніям. Однак згодом амбітні плани іракського керівництва з нарощування поставок можуть негативно позначитися на ціні сировини.
На думку експертів, якщо Ірак дійсно вийде на бажані показники видобутку, то на світовому ринку нафти виникне нова проблема - перевиробництво. Поки ціни на нафту високі, в цьому немає сенсу, але коли Ірак досягне рівня видобутку в 3 млн бар. на добу, ОПЕК повинна буде зібратися і ввести для нього квоти. В іншому випадку пропозиція може сильно перевищити попит і ціни почнуть падати.
Нагадаємо, на початку 2003 р., незважаючи на дію економічних санкцій, Ірак постачав на світовий ринок близько 2,3 млн бар. нафти на добу. Дії міжнародної коаліції призвели до фактично повного припинення роботи нафтової галузі країни. До 2007 р. вдалося вийти тільки на рівень видобутку в 1,9 млн бар. на добу.
Як стало відомо, Саудівська Аравія - найбільший у світі експортер нафти - в червні підвищила видобуток на 800 тис. бар. на добу - до 9,5-9,6 млн бар. на добу (вищий показник з початку року). Востаннє Саудівська Аравія видобувала понад 9,5 мільйона барелів на добу в середині 2008 р., коли нафта коштувала близько 147 дол./бар.
Також 12 липня ц.р. ОПЕК знизив прогноз щодо можливого зростання споживання нафти світовою економікою в 2011 р. в липні на 20 тис. бар. - з 1,38 млн бар./день до 1,36 млн бар./день. Очікується, що в 2011р. споживання нафти світовою економікою збільшиться щодо 2010 р. на 1,57% і складе 88,18 млн бар./день. Як випливає з останнього щомісячного огляду ОПЕК, темпи зростання споживання нафти світовою економікою в 2011 р. сповільняться щодо попереднього року приблизно в півтора рази.
За підсумками конференції міністрів держав - членів ОПЕК (вищого органу організації), що відбулася 8 червня 2011 р., члени картелю не змогли домовитися в питанні підвищення квот на видобуток нафти. На прийнятті цього рішення наполягали Саудівська Аравія і декілька інших країн Перської затоки. Підвищити квоти членів ОПЕК також закликало МЕА.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас