Ъ: Розплата можлива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Розплата можлива

Казна та Політика
985
Опозиція підготувала звернення до Конституційного суду (КС) про визнання незаконними норм закону про держбюджет, що обмежують соціальні виплати чорнобильцям, військовослужбовцям і дітям війни. Депутати не згодні з тим, що вони будуть виплачуватися лише за наявності коштів у Пенсійному фонді. Юристи позитивно оцінюють судову перспективу цієї справи, але відзначають, що за час її розгляду в КС фонд заощадить гроші на соцвиплати.
У розпорядженні видання опинився текст звернення опозиційних народних депутатів, яке сьогодні буде передано до Конституційного суду. Парламентарії вирішили оскаржити п. 4 заключних положень закону "Про держбюджет на 2011 рік" в редакції від 14 червня. Згідно з ним, Кабінет міністрів у поточному році буде самостійно визначати порядок і розміри виплат для чорнобильців, у тому числі їх сімей, у разі втрати годувальника; громадян, які працюють на території радіоактивного зараження; дітей війни та військовослужбовців залежно від наявності коштів у бюджеті Пенсійного фонду.
Зазначимо, що законодавством чітко визначені розміри виплат цим категоріям громадян. Доплати, додаткові пенсії і щомісячні компенсації в більшості випадків прив'язані до прожиткового мінімуму для непрацездатних.
Оспорювана норма бюджету порушує 11 статей Конституції, підрахували депутати. "Пунктом 4 розділу VII 'Прикінцеві положення' звужено зміст та обсяг існуючих прав і свобод", - йдеться в зверненні. КС неодноразово, починаючи з 2002 року, розглядав подібні справи і визнавав незаконними рішення про призупинення та обмеження соціальних гарантій. Депутати таким чином в черговий раз просять суд визнати норму неконституційною.
У Міністерстві соцполітики не змогли назвати обсяг коштів, на який поширюється обмеження. За словами голови головного секретаріату Всеукраїнської чорнобильської народної партії Миколи Ісаєва, тільки чорнобильці можуть втратити 1,5-2 млрд грн. "Після прийняття змін ми звернулися до президента з проханням ветувати документ, але він його все-таки підписав, - каже пан Ісаєв.- Якщо не буде прийнято ніяких рішень, ми восени вийдемо на акції непокори". В одній з асоціацій інвалідів розповіли, що Пенсійний фонд відразу ж після оприлюднення закону хотів застосувати обмежувальну норму, але це складно реалізувати, поки Кабмін не прийме відповідну постанову.
Юристи впевнені, що це звернення до КС буде мати той же результат, що й попередні, - суд визнає незаконною норму про обмеження соцгарантій. "Викликає подив прийняття законів, що змінюють права спеціальних категорій громадян: якщо будуть гроші, виплатимо, якщо ні - то не будемо платити", - відзначає керуючий партнер юркомпанії "Василь Кісіль і партнери" Олег Макаров. Але поки КС буде розглядати депутатське звернення, у Кабміну та Пенсійного фонду буде можливість заощадити на виплатах, вважає партнер юркомпанії "Ващенко, Бугай та партнери" Денис Бугай. "У фонду немає зобов'язань згодом відшкодовувати недоплачені суми. Тільки в судовому порядку зазначені категорії громадян зможуть доводити своє право на них. Суди завалені такими справами, вони розглядаються за кілька років і не завжди успішно для громадян", - говорить Бугай.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас