Каддафі загрожує Європі масовими атаками смертників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Каддафі загрожує Європі масовими атаками смертників

Казна та Політика
513
Глава Лівійської Джамахірії Муаммар Каддафі пригрозив Європі масовими атаками смертників, повідомляє Reuters.
Лівійський лідер, виступаючи в п'ятницю, 8 липня, на державному телебаченні, заявив, що відправить до Європи сотні смертників, щоб помститися за військову операцію НАТО в Лівії.
"Сотні лівійців помруть смертю мучеників у Європі. Це буде помста за принципом око за око, зуб за зуб. Ми приведемо Європу до тями", - заявив Каддафі.
Він також додав, що Канарські острови, а також Сицилія і деякі інші острови Середземного моря є споконвічно арабськими територіями і повинні бути "звільнені".
Раніше цього тижня офіційний Тріполі заявляв, що веде переговори з представниками опозиції про мирне врегулювання конфлікту. При цьому представники Каддафі наголосили, що під час переговорів відставка лівійського лідера і гарантія його недоторканності не обговорювалася.
"Дане питання не підлягає обговоренню, це наша принципова позиція. Майбутнє Лівії визначить її народ. Каддафі - символ нашої держави, і лівійці готові віддати за нього свої життя", - підкреслив представник влади Лівії.
Нагадаємо, 1 липня Каддафі пригрозив атакувати Європу, якщо НАТО не припинить бомбардування Лівії.
"Лівійці здатні перенести театр воєнних дій у Європу, перетворити будинки, офіси і сім'ї в законні військові мішені", - заявив тоді Каддафі в телефонному зверненні до тисяч своїх прихильників, які зібралися на Зеленій площі в центрі Тріполі.
"Ми можемо вирішити відплатити вам (країнам НАТО) тією ж монетою. Якщо ми захочемо, ми наповнимо Європу, як сарана, як бджолиний рій", - сказав лівійський лідер. Телефонне звернення Каддафі транслювалося на Зеленій площі з невідомого місця.
Зазначимо, що раніше про свою підтримку Каддафі заявляли різні радикальні угруповання, включаючи Ірландську Республіканську Армію і палестинські бойові групи.
Саме лівійських агентів вважають винними в теракті на дискотеці в Берліні в 1986 р. (загинули три людини, більше 200 отримали поранення) і вибуху на борту лайнера авіакомпанії Pan Am над Шотландією в 1988 р. (загинуло 270 осіб).
У лютому 2011 р. у Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли гору прихильники Каддафі, і схід, контрольований заколотниками. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала наносити авіаудари по військових і промислових об'єктах, що перебувають під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас