Рада вдосконалила Податковий кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада вдосконалила Податковий кодекс

Казна та Політика
5383
Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 7 липня, схвалила у другому читанні та в цілому законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення деяких норм Податкового кодексу України)", який зокрема передбачає звільнити від сплати єдиного соціального внеску пенсіонерів та інвалідів, що працюють на спрощеній та загальній системі оподаткування і які не використовують працю найманих працівників.
Відповідний проект (№ 8217 від 12.03.2011 р.), ініційований головою комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, нардепом від Партії регіонів Віталієм Хомутинником, підтримали 264 народних депутати.
Під час представлення документа, Хомутиннік відзначив, що документ повинен задовольнити вимоги влади, бізнесу та громадянського суспільства. За його словами, більшість пропозицій малого та середнього бізнесу були враховані в законопроекті.
Зокрема, визначено, що порядок видачі податкового поручительства визначається центральним органом державної податкової служби за погодженням з Національним банком України, а порядок її реєстрації - центральним органом державної податкової служби.
Згідно зі схваленим актом, податковим періодом може бути: календарний рік; календарне півріччя; календарний квартал; календарний місяць; календарний день.
Порядок контролю митними органами за сплатою платниками податку на додану вартість, акцизного податку та екологічного податку встановлюється спільним рішенням центрального органу державної податкової служби та спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.
Також Податковий кодекс доповнено положенням, яке передбачає, що з платниками податків, які подають звітність в електронній формі, листування з органами державної податкової служби може здійснюватися засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону про електронний документообіг та електронний цифровий підпис. За запитом платника податків, що отримав документ в електронній формі, орган державної податкової служби надає такому платнику податку відповідний документ у паперовій формі протягом трьох робочих днів з дня надходження відповідної вимоги (у письмовій або електронній формі) платника податків.
Достатнім підтвердженням автентичності документа податкової звітності, відповідно до закону, є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі в паперовій формі або наявність електронного цифрового підпису платника податків.
Центральний орган контрольного органу проводить періодичне узагальнення податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов'язань, та затверджує наказом узагальнюючі податкові консультації, які підлягають оприлюдненню.
Схваленим законопроектом встановлено, що посадові особи органу державної податкової служби вправі розпочати проведення документальної виїзної перевірки, фактичної перевірки за наявності підстав для їх проведення, визначених цим Кодексом, і при наданні або направлення у випадках, визначених цим Кодексом, наступних документів:
платника податків, що перевіряється, мета, вид (планова або позапланова), підстави, дата початку та тривалість перевірки, посада і прізвище посадової (службової) особи, яка буде проводити перевірку. Направлення на перевірку у такому випадку дійсно за наявності підпису керівника органу державної податкової служби або його заступника, що скріплений печаткою органу державної податкової служби;
направлення на проведення такої перевірки, в якому зазначаються дата видачі, найменування органу державної податкової служби, реквізити наказу про проведення відповідної перевірки, найменування та реквізити суб'єкта (об'єкта), перевірка якого проводиться (прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи копії наказу про проведення перевірки; службового посвідчення осіб, зазначених у направленні на проведення перевірки.
Ненадання або невідправлення у випадках, визначених цим Кодексом платнику податків (його посадових (службових) особам або особам, які фактично проводять розрахункові операції) цих документів або наданих зазначених документів, оформлених з порушенням вимог, встановлених цим пунктом, є для недопущення посадових (службових) осіб органу державної податкової служби до проведення документальної виїзної або фактичної перевірки.
Нагадаємо, 16 червня ВР схвалила рішення перенести на наступний пленарний тиждень розгляд у другому читанні даний законопроект. Тоді цю пропозицію вніс профільний комітет з метою завершення напрацювання "повністю уніфікованого" Податкового кодексу України.
19 квітня ц.р. ВР схвалила за основу зміни до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких норм, тоді його підтримали 263 народних депутатів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас