Прийшов пенсійний термін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прийшов пенсійний термін

Казна та Політика
1838
У розпорядженні Комерсант-Україна опинилися поправки до законопроекту про пенсійну реформу, розглянуті парламентським комітетом у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Депутати виступають за збереження 55-річного порога виходу на пенсію для жінок, рівня трудового стажу для нарахування мінімальної пенсії і за скасування скорочення виплат працюючим пенсіонерам. Щодо інших ключових норм депутати поки не знайшли компромісу.
Завтра на вечірньому сесійному засіданні народні депутати приступлять до розгляду у другому читанні законопроекту №7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Уряд наполягає на прийнятті документа до 8 липня, щоб його норми набрали чинності 1 вересня. За майже місяць з моменту прийняття документа в першому читанні комітет Верховної ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, за словами його голови Валерія Сушкевича ("БЮТ-Батьківщина"), отримав 1170 поправок від 75 депутатів.
Всього було враховано 524 зауваження, але все ж комітет вчора вирішив рекомендувати продовжити роботу над документом. Варто зазначити, що розгляд поправок кілька разів відкладався на прохання віце-прем'єра-міністра соціальної політики Сергія Тігіпка. "У п'ятницю ввечері ми зустрічалися з Тігіпком щодо критичних позицій, і він попросив тайм-аут. Напевно, для узгодження з президентом", - зазначив Сушкевич. Учора депутати дочекалися чиновника після зустрічі з Віктором Януковичем, але конкретики від нього так і не почули. "Сьогодні відбудуться консультації з фракціями більшості, і до кінця дня буде наша позиція", - заявив Тігіпко.
"Мені законопроект дуже не подобається, але ми повинні зробити все, щоб він був кращим", - говорить Валерій Сушкевич. У розпорядженні є таблиця депутатських поправок. З них випливає, що парламентарії хочуть зберегти чинні віковий поріг виходу на пенсію жінок - 55 років (Кабмін пропонував підняти до 60 років) і рівень трудового стажу, необхідного для нарахування мінімальної пенсії - у жінок 20 років (пропонувалося 25 років), у чоловіків - 25 років (30). Крім того, визначено поріг виходу на пенсію чоловіків-держслужбовців - 62 роки, але з можливістю продовження цього терміну на 5 років. Спірну норму про обмеження максимального розміру пенсій (пропонувалося 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних; ПМ) депутати пропонують вирішити шляхом її диференціації з урахуванням стажу. Зокрема, при наявності 10-15 років трудового стажу обмеження складе 10 ПМ, більше 30 років - 14 ПМ.
Спірні норми, які запропоновані урядом, але які не знайшли підтримки у депутатів, включають скорочення пенсійних виплат працюючим пенсіонерам та рівня забезпечення за достроковий вихід на пенсію, розрахунок пенсійних виплат виходячи із середньої зарплати не за 3 календарні роки, а за 1 рік. У той же час депутати відмовилися підтримати пропозицію розраховувати пенсії парламентаріям на загальних підставах. "Страшною" нормою законопроекту, на думку Валерія Сушкевича, є нарахування надбавок до пенсій за понаднормовий стаж.
"За чинним законодавством береться норматив в 500 грн, але для розрахунку ми застосовуємо мінімальний розмір пенсій і після цього додаємо 1% за перевищення стажу. Виходить пенсія, диференційована залежно від зарплати і трудового стажу. Запропоновано брати 500 грн розрахункових, до них додавати надбавку за стаж і після цього застосувати мінімальну пенсію, якщо нарахування недотягують до мінімального показника", - пояснює Сушкевич. Дана пропозиція зрівняє пенсіонерів - 70-80% загрожує отримання однакових пенсій, в яких не врахують ні стаж, ні рівень зарплат. "Навіщо тоді роботодавцям і працівникам виводити зарплати з тіні, якщо всі будуть отримувати однакову пенсію?", - обурений він. Серед зауважень, переданих Тігіпку, і необхідність перегляду трудового стажу для інвалідів - Кабмін пропонував збільшити його з 5 до 15 років, комітет рекомендує 10 років.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас