Британці масово відмовляються від авто через подорожчання бензину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британці масово відмовляються від авто через подорожчання бензину

Енергетика
3414
Ціни на паливо змусили жителів Великобританії змінювати свої звички. За останні 12 місяців 1,3 млн жителів країни повністю відмовилися від водіння особистого автотранспорту, а 16,5 млн чоловік стали їздити на ньому менше
У середньому минулого року британець витратив на бензин 1,72 тисячі фунтів (2,77 тисячі доларів) - майже на третину більше, ніж роком раніше. Зараз середня ціна 1 літра бензину становить 1,36 фунта (17,5 гривень), що на 0,25 пенси більше, ніж місяць тому.
Різниця, може, і не була б настільки відчутною, якби не зростання цін на їжу і збільшення податкового тягаря. Щоб хоч якось заощадити, значна частина автолюбителів стала заправляти неповний бак, 26% перейшли на дешевші сорти палива, а 10% змінили автомобіль на більш енергозберігаючу модель, передає РБК з посиланням на The Telegraph.
"Вперше поїздка залізницею стає дешевшою, ніж на особистому автотранспорті. У результаті скорочення витрат на автомобілі негативно позначиться на продажах великих торгових центрів та магазинів", - підкреслює президент Британської асоціації автомобілістів Едмунд Кінг.
Найбільше постраждають жителі сільських районів Великобританії, які набагато більш залежні від машин: в 30% випадків зупинки громадського транспорту розташовані дуже далеко від їх будинків. Уже зараз третина автомобілістів відмовилися від поїздок до родичів, 10% не можуть відвозити дітей до школи, 7% перестали добиратися на особистому автомобілі до роботи, а ще 4% більше не їздять за продуктами.
"Це поганий знак для британської економіки. Високі ціни на паливо швидше за все послаблять економічне зростання", - вважає Редвуд.
Дефіцит бюджету Великобританії становить 9,8% ВВП - за цим показником країна поступається в Європі лише Греції та Ірландії. І хоча, згідно з опитуванням ICM, 82% британців визнають, що в такій ситуації пакет жорстких заходів економії неминучий, дві третини вважають, що уряд занадто завзято взявся втілювати ці заходи в життя. За перший квартал економіка країни додала всього 0,5%, при тому що витрати домогосподарств впали до 30-річного мінімуму.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас