Каддафі погодився піти у відставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Каддафі погодився піти у відставку

Казна та Політика
2397
Лівійський лідер Муаммар Каддафі погодився залишити владу в обмін на гарантії безпеки. В НАТО готові піти йому назустріч, повідомляє РБК.
Найбільш компромісну позицію в цьому сенсі посідає Франція. Вона не лише готова розморозити частину рахунків Каддафі та його сім'ї, але й обіцяє посприяти тому, щоб полковник у разі його мирного відходу уникнув Гаазького трибуналу, який видав раніше міжнародний ордер на його арешт. Крім того, обговорюється питання про те, щоб лівійський лідер зміг залишитися на батьківщині.
Втім, у Каддафі є ще одна умова, на яку не згодна опозиція. За його словами, у виборах, які будуть проведені в разі реалізації в Лівії сценарію його відходу, має взяти участь його син Саїф.
У Бенгазі вважають, що таким чином Каддафі чіплятиметься за владу. "Це викличе неминучий вибух", - заявив і представник інформцентру Національного перехідного ради в Місурата Абдсалам Мажрох.
У свою чергу, в Тріполі прихильники Каддафі заявляють, що готові прийняти відхід свого лідера, проте виступають різко проти передачі влади опозиції. На їхню думку, якщо повстанці дійсно добиваються демократії, вони повинні допустити до участі у виборах усі політичні сили країни.
Вчора глава опозиційного Національного перехідного ради Мустафа Абдель Джаліль в інтерв'ю агентству Reuters заявив, що повстанці не заперечують проти того, щоб полковник провів залишок днів у Лівії. "В якості мирного рішення ми запропонували Каддафі піти у відставку і демобілізувати усіх його солдатів. Тоді він може вирішувати, залишитися йому в Лівії чи покинути країну", - повідомив опозиціонер.
При цьому він підкреслив, що, якщо лідер Джамахірії після відставки залишиться на батьківщині, то він буде під постійним наглядом.
У лютому 2011 р. у Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли верх прихильники Каддафі, і схід, контрольований заколотниками. 17 березня 2011 р.Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала наносити авіаудари по військових і промислових об'єктах, що перебувають під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас