Данилишин розповів, яку частину економіки контролюють олігархи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин розповів, яку частину економіки контролюють олігархи

Казна та Політика
1988
Однією з основних економічних і структурних диспропорцій, які накопичилися в українській економіці ще до початку світової фінансової кризи і лише загострилися в 2009-2010 роках, екс-міністр економіки, академік НАН України Богдан Данилишин називає критичний показник рівня олігархізації економіки. Про це він пише у своєму матеріалі "Шлях розвитку - лише через згоду" у свіжому номері "Зеркало недели. Украина".
За його словами, критичний показник рівня олігархізації економіки України (концентрації основних структуроформуючих сфер під контролем кількох ФПГ) перевищує 70%. "Такого немає в жодній цивілізованій країні світу. За роки незалежності з України в чотири-п'ять разів більше вивезено коштів, ніж вкладено в неї різними шляхами", - пише Данилишин.
Як показують дослідження вчених НАН України, відзначає екс-міністр, за останні 15 років відбулася стрімка стратифікація в минулому однорідного суспільства. "Хибний шлях приватизації викликав формування власника, націленого на примноження багатства не внаслідок відтворювального виробничого процесу, а в результаті нових перерозподільних актів, у тому числі з джерел державного бюджету", - підкреслює Данилишин.
Нечисленна група привласнила значну частину суспільного багатства, а більшість змушена працювати за мізерну заробітну плату, яка не тільки не дозволяє придбати житло, автомобіль і т.п., але і не забезпечує нормального відтворення робочої сили, а, отже, не зацікавлює в результатах праці, констатує екс-міністр. "Отже, поряд з неефективним власником став неефективним працівник", - резюмує він.
Водночас, заробітна плата не стала мірою оцінки праці. Сформовані стереотипи поведінки власника і робітника дуже далекі від потреб налаштування ефективного виробництва. Це є однією з найбільш фундаментальних проблем організації економіки, яку вкрай важко вирішити, пише Данилишин.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас