Нацбанк крутить сальдо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк крутить сальдо

Валюта
1614
Нацбанк очікує в нинішньому році на зниження позитивного сальдо фінансового рахунку до $5,9 млрд. Такий скромний приплив валюти на тлі зростання дефіциту поточного рахунку платіжного балансу до $5,7 млрд означає мінімальні можливості НБУ з нарощування резервів. Проте експерти оцінюють профіцит платіжного балансу в $2,5-3 млрд. Песимізм НБУ вони пояснюють збереженням ризиків на ринку короткострокового кредитування.
У Національному банку прогнозують дуже невисокий, практично нульовий, профіцит платіжного балансу за підсумками 2011 року, говориться в останньому проспекті емісії єврооблігацій України, випущених на суму $1,25 млрд. Песимістичний прогноз в НБУ пояснюють активізацією споживчого та інвестиційного імпорту і, як наслідок, високим дефіцитом поточного рахунку, який складе $5,7 млрд. Цей показник майже подвоїться в порівнянні з $2,9 млрд минулого року.
Водночас в Нацбанку очікують на скорочення позитивного сальдо надходжень з фінансового рахунку - до $5,9 млрд, що істотно нижче за показник минулого року ($7,9 млрд). Зокрема, приплив прямих іноземних інвестицій складе $6,5 млрд, а чисті залучення підприємств реального сектора економіки - $2,3 млрд. При цьому в НБУ сподіваються, що банки в цілому зуміють реструктуризувати свою зовнішню заборгованість.
Ці прогнози гірші за поточну статистику НБУ - позитивне сальдо платіжного балансу за січень-квітень склало $2,14 млрд. "Зараз ситуація з платіжним балансом виглядає так, що за підсумками року дефіцит поточного рахунку може бути меншим за прогнозований, а профіцит фінансового - трохи більшим", - заявив наприкінці травня керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький. Учора одержати його коментар не вдалося.
Втім, експерти вважають, що, незважаючи на негативний прогноз, в НБУ достатньо резервів для підтримки курсу гривні. Аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук за підсумками року чекає на профіцит платіжного балансу в $2,5-3 млрд. "Якщо з прогнозом з рахунку поточних операцій ще можна погодитися, то очікування з фінансового рахунку виглядають заниженими. Швидше за все профіцит з нього буде не менше $7 млрд", - говорить експерт. За словами економіста ІК Dragon Capital Олени Бєлан, консервативний прогноз НБУ враховує волатильність короткострокового кредитування. А очікуваний профіцит фінрахунку означає, що в другій половині року на Україну чекає нульовий приплив короткострокового капіталу, відзначає економіст.
Ще одним поясненням такого песимістичного прогнозу, на думку Ваврищука, може бути перерахунок відтоку валюти з банківського сектора. "Якщо раніше в НБУ повідомляли, що за підсумками 2010 року з банків було вилучено близько $6 млрд, то тепер зазначається велика сума - $7,3 млрд. Тому і за підсумками поточного року вони очікують на значний - $6 млрд - відтік валюти з банків. Цей фактор залишається однією з ключових загроз платіжному балансу", - говорить експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас