Експерт: Євро-2012 призведе до погіршення економічної ситуації в Україні та Польщі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Євро-2012 призведе до погіршення економічної ситуації в Україні та Польщі

Казна та Політика
948
Організація і проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в 2012 році в Україні та Польщі може призвести до погіршення, а не до очікуваного поліпшення економічної ситуації в цих країнах.
Таку думку висловив директор фонду бізнес-школи IESE (Іспанія) Хуан Хосе Торібіо.
Експерт назвав спосіб фінансування Чемпіонату головною річчю, яка визначить його вплив на українську та польську економіки після завершення першості, повідомляє УНІАН.
"Коли ви організуєте заходи такого типу, треба бути дуже обережним з витратами", - застеріг він.
Хуан Хосе Торібіо зазначив, що величезні економічні проблеми, які зараз має Греція, виникли, зокрема, через надмірні витрати на організацію в 2004 році Літньої олімпіади. Той захід значною мірою фінансувався за рахунок кредитних коштів.
"Це було погано для економіки, оскільки створювало бюджетний дефіцит, який пізніше було дуже важко подолати", - сказав експерт.
Він також зазначив, що Греція та Іспанія, яка брала Олімпіаду 1992 року, збільшували витрати на організацію цих заходів більш ніж удвічі в порівнянні із запланованим на початку кошторисом.
Експерт назвав хорошими для економіки інвестиції в розвиток інфраструктури, зазначивши водночас, що не всі витрати на організацію світових спортивних заходів мають позитивний вплив на економічний розвиток держав.
"Такі заходи є виправданням для витрат, які часом необхідні для країни, але часом вони тільки тішать гордість політиків", - сказав Хуан Хосе Торібіо.
Нагадаємо, Україна планує витратити на організацію Євро-2012 близько 14 мільярдів доларів, що становить близько 40% доходів бюджету минулого року і 10% торішнього ВВП.
Польща планує витрати на Євро-2012 на рівні близько 30 мільярдів доларів, що становить близько 30% доходів бюджету минулого року і 6% ВВП.
Греція витратила на організацію Літніх олімпійських ігор 2004 року, за офіційними та неофіційними даними, від 10 до 15 млрд. доларів.
У квітні цього року український уряд скоротив видатки на Євро-2012 на 25%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас