Імпортний 95-й бензин дешевший від нашого 92-го — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імпортний 95-й бензин дешевший від нашого 92-го

Енергетика
643
Україна відчуває дефіцит бензину А-92 місцевого виробництва, повідомляє ТСН.
Продавці змушені його імпортувати, а на деяких заправках дійшло до того, що під його виглядом продають імпортний 95-й бензин.
"Парадокс в тому, що імпортний бензин європейської якості сьогодні коштує дешевше, ніж український А-92. До того ж вітчизняні НПЗ практично не продають 95-й бензин", - розповів директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.
"Навіть припинення поставок бензину з Білорусі не може зробити український бензин конкурентним. Боюся, українські виробники будуть знову просувати ідею введення додаткових мит на імпорт. А за умови, що світові ціни на нафту пішли вгору, це може боляче вдарити по гаманцях водіїв", - спрогнозував експерт.
Крім того, з 1 липня знову підвищаться акцизи на нафтопродукти, які були знижені на другий квартал. І якщо депутати не приймуть закон, який продовжує ці пільги, то ціни почнуть зростати вже в липні.
"Бензин подорожчає, але не різко. Зараз маржа (різниця між відпускною ціною і собівартістю - прим. Ред.) на АЗС дозволяє деякий час стримувати ціни після введення старих акцизів. Але з часом бензин таки подорожчає на 50 копійок через збільшення податків", - упевнений Куюн.
Нагадаємо, що український уряд запропонував Верховній раді з 2012 року підвищити акциз на бензин на 50%, або на 66 євро/тонну в порівнянні з діючою ставкою акцизу (132 євро/тонна) до 198 євро за тонну. На думку фахівців, це також стане причиною стрибка цін на пальне.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас