ВР: Про ціну газу в 450 дол домовилися особисто Путін і Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР: Про ціну газу в 450 дол домовилися особисто Путін і Тимошенко

Енергетика
1522
Персональну відповідальність за встановлення неринковою і дискримінаційною базової ціни російського природного газу для України 450 дол за 1 тис. куб. м. несе колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Такий висновок міститься в попередньому звіті тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, пише "Інтерфакс-Україна".
"Дискримінаційна неринкова, політична базова ціна 450 дол за 1 тис. куб. м у формулі ціни на закупівлю газу була встановлена ​​на підставі особистих домовленостей прем'єр-міністрів України та РФ Тимошенко Ю.В. і Путіна В.В. 17 січня 2009 року", - говориться в документі.
Відзначається, що слідча комісія з відповідей Адміністрації Президента, МЗС і Кабміну встановила, що переговори Тимошенко і Путіна в ніч на 17 січня 2009 року в режимі "віч-на-віч" проходили цілком таємно, їх зміст не відомий дотепер.
Крім встановлення базової ціни у 450 дол за 1 тис. куб. м, відзначається у звіті, підсумком цих переговорів стало скорочення перехідного періоду для виходу на ринкові ціни з трьох до одного року, виникнення схеми вилучення газу RosUkrEnergo.
На думку комісії, тоді ж у формулу розрахунків ціни на газ були внесені застосовувані в Європі мазут і газойль замість використовуваного в Україні вугілля, обсяг купівлі газу 52 млрд куб. м за принципом "купуй або плати" і штрафні санкції в 300% від ціни при недобір газу.
У звіті також стверджується: Тимошенко одноосібно, перевищивши службові повноваження, втрутилася в процес переговорів між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про купівлю-продаж і транспортування газу, надавши не затверджені урядом директиви, зміст яких зруйнував досягнуті 2 жовтня 2008 р. міжурядові домовленості.
"На підставі директив 19 січня 2009 р. були підписані дискримінаційні, несправедливі по відношенню до української сторони контракти на купівлю-продаж і транзит газу, внаслідок чого завдано значних збитків законним інтересам України", - йдеться у звіті.
Комісія допускає наявність особистої зацікавленості Тимошенко у встановленні вигідних для Росії умов контрактів у зв'язку з раніше порушеними стосовно неї кримінальними справами в цій країні.
Нагадаємо, сьогодні, 16 червня, Верховна Рада планує заслухати звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" щодо наявності ознак державної зради.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас