ОПЕК: Розбіжності щодо обсягів нафтовидобування не означають, що система квот відійшла в минуле — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК: Розбіжності щодо обсягів нафтовидобування не означають, що система квот відійшла в минуле

Енергетика
196
Глибокий розкол думок, що виявився під час засідання керівництва ОПЕК в середу, є нормальною частиною дискусії і не свідчить про те, що система квот на видобуток нафти, використовувана картелем, вичерпала себе. Така точка зору генерального секретаря ОПЕК Абдалли Салема аль-Бадрі, про яку він розповів в четвер на Всесвітньому економічному форумі у Відні.
"Це вже не вперше, коли ОПЕК не вдалося досягти консенсусу", - відмітив аль-Бадрі.
Засідання керівництва ОПЕК в середу завершилося на підвищених тонах, після того, як члени картелю не змогли прийти до консенсусу стосовно об'єму видобутку нафти. Саудівський міністр нафтової галузі Алі аль-Наїмі, який наполягав на підвищенні видобутку, зазначив, що засідання було найгіршим зі всіх, на яких він був присутній.
Представник іншої нафтовидобувної країни Персидської затоки заявив, що система квот ОПЕК на видобуток нафти по суті вже не діє, після того, як Саудівська Аравія, Кувейт, Катар і ОАЕ обіцяли збільшити виробництво в односторонньому порядку.
В Саудівській Аравії, ймовірно, не задоволені подібним результатом засідання, але це не є чимось надзвичайним для картелю, зазначив аль-Бадрі. "Інколи ми сперечаємося і не погоджуємося", - додав він. "Я не можу сказати, що система квот ОПЕК відпрацювала своє", - сказав глава організації.
Причиною розбіжностей на засіданні стали різні погляди на перспективи попиту на нафту в другому півріччі, констатував аль-Бадрі.
"Істотна невизначеність пов'язана з інфляцією в різних країнах, безробіттям і суверенним боргом", - зазначив глава ОПЕК. За власними прогнозами картелю, його видобуток може виявитися менше об'єму попиту на 2 млн барелів в день в III кварталі і на 1,5 млн в IV кварталі. В той же час не всі погоджуються з такими цифрами, додав аль-Бадрі.
"Про це і точилися спори протягом засідання. Проблема виникла не з політикою, а, дійсно, з економікою", - пояснив він.
ОПЕК продовжить уважно стежити за ринком в III кварталі і може з легкістю збільшити об'єм видобутку додатково на 2 млн барелів на день, відмітив генсек ОПЕК. За його словами, в разі реальної кризи на ринку картель відреагує відповідним чином.
Аль-Бадрі попередив, що проблеми, викликані припиненням видобутку в Лівії, де вона раніше складала близько 1,5 млн барелів на день, через громадянську війну посилюватимуться.
"Деякі (європейські) нафтопереробники вважали, що лівійська проблема буде вирішена за один-два місяці, і виходили з таких розрахунків. Але ситуація в Лівії лише погіршується", - відзначив аль-Бадрі. Тому деякі члени ОПЕК збільшують видобуток, аби заповнити брак нафти, що є їхнім суверенним правом, додає він.
Герхард Ройсс, генеральний директор австрійської нафтової компанії OMV AG, повторив побоювання, які висловлював аль-Бадрі. "Один з нафтопереробних заводів (OMV) в Німеччині на 90% використовував лівійську нафту, брак якої заповнити непросто", - зауважив він на тій же конференції. "У нас все ще залишається якась кількість лівійської нафти в сховищах, але вона вже наближається до нуля", - додав Ройсс.
Аль-Бадрі заявив, що представник Лівії майже не брав участі в минулому засіданні. За його словами, "лівійці прибули в останні десять хвилин (засідання)" і не вплинули на його результат.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас