У Нашій Україні вже побачили новий "газовий скандал" в кінці року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нашій Україні вже побачили новий "газовий скандал" в кінці року

Енергетика
599
Голова виконкому партії "Наша Україна" Сергій Бондарчук вважає, що газові переговори між Україною і Росією зірвані і прогнозує "черговий газовий скандал" наприкінці року. Таку думку Бондарчук висловив в ході круглого столу на тему "Газові відносини України та Росії" в Інституті Горшеніна.
"Ми розуміємо, що газові переговори зірвані, і ми будемо мати черговий скандал вже в грудні, коли Російська Федерація змусить нас піти на чергові поступки", - сказав Бондарчук.
За його словами, сьогодні можна констатувати, що всі раунди переговорів щодо газу між Україною і Росією закінчувалися негативно для нашої країни. "Це або непрофесійні переговорники, або саботажники або в них був інший мотив - мені не цікаво. Я знаю одне, що я як громадянин і країна в цілому від цього втрачають, тому це порочне коло нам треба розірвати", - зазначив політик.
Бондарчук підкреслив, що це можна зробити тільки одним способом - прибрати корупційні схеми з газових домовленостей шляхом переходу на виключно ринкові ціни на газ для України.
Він зазначив, що сьогодні вже розвіявся міф про те, що з приходом нової команди до влади зникнуть проблеми у взаєминах з Російською Федерацією, в тому числі сьогодні, на його думку, розвіявся міф щодо вигідності для України "харківських угод".
Бондарчук відзначив, що значна частина відповідальності лежить на безпосередніх учасниках переговорів з Росією. "Наші переговірники - пан Азаров, пан Клюєв, пан Бойко, - повинні розуміти, що оцінку їх діям буде давати вже наступна влада, тому що нинішня влада зробила, я вважаю, абсолютно неправильний вчинок, почавши переслідувати політично чиновників попередньої влади, які вже протягом року перебувають у в'язниці", - зазначив політик, додавши, що і колишній перший заступник голови НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко і колишній голова Державної митної служби України Анатолій Макаренко виконували директиви під час газових переговорів.
"Я хотів би сказати, що Бойко, Клюєв і Азаров, як ніхто, повинні бути зацікавлені, щоб мати справедливу оцінку по відношенню до цих екс-чиновників, оскільки по відношенню до них теж буде дана оцінка через кримінальне право", - додав Бондарчук.
Також він висловив думку, що президента України Віктора Януковича "відверто підставили ті чиновники, які готували йому ті ж "харківські угоди". "Вони завізовані профільними міністерствами і профільними міністрами, і значить, вони не намагалися переконати президента відмовитися від кроку, який розходився з національними інтересами", - сказав він.
На думку Бондарчука національним інтересам відповідало б підвищення прозорості в українсько-російських газових відносинах. І одним з варіантів могло б стати перенесення пункту обліку газу з західного кордону (з країнами-членами ЄС) на східну (з Росією). "Україна стане незалежною, коли розріже газову пуповину, коли пункти параметра підрахунку перенесуть із західного на східний кордон", - зазначив Бондарчук.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас