Спроби переконати ДКЦПФР з "питання" "Донецьксталі" поки безрезультатні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спроби переконати ДКЦПФР з "питання" "Донецьксталі" поки безрезультатні

Фондовий ринок
414
Учасники фондового ринку продовжують спроби переконати Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) переглянути своє рішення про повне припинення обігу 12 емітентів з групи "Донецьксталь", в тому числі найбільш ліквідних на ринку Ясинівського коксохімзаводу та шахтоуправління "Покровське".
"Вже було декілька зустрічей з головою Комісії Дмитром Тевельовим, проте всі вони завершилися безрезультатно", - повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело на ринку, знайоме з ситуацією.
За його словами, учасники ринку, зокрема, пропонують Комісії призупинити обіг лише тих акцій, за які йде суперечка в закордонних судах, дозволивши торгівлю на українському ринку дрібними пакетами.
Водночас джерело підкреслило, що Комісія продовжують стверджувати, що чекатиме на рішення судів.
"Українському ринку вкотре дали зрозуміти, що міноритарні акціонери на ньому ніким не захищені, і в будь-який момент за якимось депутатським запитом ліквідний цінний папір може перетворитися на ніщо", - прокоментував ситуацію співрозмовник агентства.
Раніше з офіційними проханнями переглянути ці рішення до ДКЦПФР зверталися також асоціації торговців цінними паперами АУФТ і "Фондове партнерство", проте також безрезультатно. З моменту оголошення про припинення обігу акцій індекс "Української біржі" втратив 5%, а обсяг задепонованих коштів впав до мінімуму цього року.
Як повідомлялося, ДКЦПФР пояснює свої дії тим, що 19 травня до неї потрапив депутатський запит екс-генпрокурора Геннадія Васильєва, в якому були викладені відомості про корпоративному конфлікті на підприємствах групи "Донецьксталь" і вимога призупинити обіг цінних паперів цих компаній. Разом зі зверненням депутата були подані заява одного з акціонерів і рішення суду з даного питання, підкреслювала Комісія.
ДКЦПФР також заявила, що після схвалення 20 травня рішень про призупинення обігу цінних паперів в триденний термін повідомила депозитарій, хоча торгівля акціями на біржах велася ще кілька днів, оскільки депозитарій ВДЦП аж до вечора 27 травня не отримав офіційного повідомлення Комісії. В результаті, в день, коли інформація про рішення ДКЦПФР стала публічною, акції шахтоуправління "Покровське" і Ясинівського КХЗ втратили, відповідно, 45,22% і 35,12% вартості.
Учасники ринку висловлювали припущення, що в покупці "Донецьксталі" може бути задіяна група СКМ, однак у цьому найбільшої українському холдингу агентству заявили, що дана інформація не відповідає дійсності, і СКМ не причетна до цього конфлікту.
У групі "Донецьксталь", в свою чергу, ДКЦПФР звинуватили в упередженості і заангажованості і оскаржили рішення регулятора.
На думку адвоката правової групи "Павленко і Побережнюк" Віталія Бурдака, "Донецьксталь" має гарні шанси домогтися скасування рішень у суді, оскільки ДКЦПФР порушила порядок їх схвалення і завдала шкоди інтересам інвесторів замість їх декларованого захисту.
"Накладаючи санкцію, ДКЦПФР повинна була за наявності достатніх даних, які вказують на наявність правопорушення, винести постанову про порушення справи, скласти акт; розглянути справу про правопорушення (з обов'язковим оприлюдненням емітента), і тільки за результатами розгляду у разі наявності вини емітента комісія могла винести постанову про накладення санкції", - пояснив юрист.
"Винесення ДКЦПФР даних рішень є безпідставним, оскільки відповідно до норм законодавства звернення народного депутата не є підставою для винесення Комісією рішень "щодо зупинення клірингу, укладення договорів купівлі-продажу цінних паперів, внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів і в систему депозитарного обліку цінних паперів", - додав Бурдак.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас