США підтримують постачання газу до Європи з Каспійського регіону, протестуючи проти газу з Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США підтримують постачання газу до Європи з Каспійського регіону, протестуючи проти газу з Ірану

Енергетика
239
Адміністрація Обами заявила в конгресі у четвер, 2 червня, що рішуче підтримує постачання природного газу через газопровід "Південний коридор" до Європи з Каспійського регіону, що повинно послабити вплив російських постачальників, передає Reuters.
Нагадаємо, Європа шукає рішення для диверсифікації поставок газу відтоді, як Україна під час "газової кризи" блокувала постачання російського газу на захід, протестуючи проти підвищення РФ ціни на газ для України.
"З точки зору США, найкращий результат - який приносить більше всього газу, що найбільш швидко і надійно, в ті частини Європи, які найбільше цього потребують", - заявив спеціальний посланник США з питань енергетики в євразійському регіоні Річард Морнінстар.
За його словами, три газопровідних консорціуми змагаються за поставку газу з азербайджанського родовища Shah Deniz до Європи, і інвестиції для реалізації проекту повинні бути зроблені до кінця цього року.
Інші країни також будуть поставляти газ для трубопроводу. За словами Морнінстара, Туркменістан уже вклав кошти в інфраструктуру, здатну експортувати газ на Захід. Він також зазначив, що зможе експортувати газ і Ірак, після того, як задовольнить внутрішній попит з боку електростанцій.
Однак США не хочуть, щоб трубопровід використовувався для поставок газу з Ірану, підкреслив Морнінстар. Він зазначив, що США можуть зіштовхнутися з важким рішенням - накласти санкції на проект Shah Deniz. Це пов'язано з тим, що 10% проекту володіє дочірня компанія Національної нафтової компанії Ірану.
"ненавмисним наслідком такого рішення буде те, що ресурси, абсолютно необхідні для "Південного потоку", не будуть йти в Європу", - заявив спеціальний представник. - "Замість цього, газ, швидше за все, буде надходити до Росії, Китай або Іран". На його думку, Іран може виграти, якщо проект постраждає від санкцій, тому що Ірану необхідний газ. "Це серйозне питання політики", - зазначив Морнінстар.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас