Клюєв: ЄС не застосовуватиме санкції до України за випадкові збої при транспортуванні газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв: ЄС не застосовуватиме санкції до України за випадкові збої при транспортуванні газу

Енергетика
178
Під час візиту першого віце-прем'єра, міністра економічного розвитку і торгівлі України Андрія Клюєва до Брюсселю відбулося обговорення питань транзиту газу для країн ЄС, і була досягнута домовленість, що жодних фінансових санкцій для України за випадкові збої в транспортуванні газу застосовуватися не буде. Про це Клюєв заявив на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.
"Все, що стосується моєї поїздки до Брюсселю... ми обговорювали з єврокомісаром Карелом де Гухтом питання... яке стосується транзиту газу через територію України. Непростою була розмова у нас, тому що в Євросоюзі занепокоєні були тими скандалами, які були, на жаль, у нас в 2009 р. і раніше з Росією щодо транзиту і постачань газу через територію України на Європу. Тому були спочатку виставлені досить жорсткі вимоги з приводу того, щоб ми гарантували, аж до фінансових гарантій, транзит через територію України газу. Там навіть пропонувався особливий механізм розгляду, але нам вдалося домовитися, в першу чергу про те, що жодних фінансових санкцій в разі якихось збоїв в постачаннях газу через територію України на країни ЄС не буде. Я вважаю, що це наша велика перемога", - сказав Клюєв.
Він відзначив, що гарантією України для країн ЄС може служити той факт, що протягом зими 2010-2011 рр. в питанні транспортування російського газу до Європи жодних збоїв і скандалів не було. "Навіть ті переговори, які ми ведемо з Росією щодо формули газу, вони ніяк не позначаються на транзиті через територію України газу країн Євросоюзу. Тобто фактами і прикладами нам вдалося уникнути цього питання. Фактично залишилося лише одне питання - це прохання представників ЄС, аби якщо раптом виникне якесь спірне питання, щоб воно розглядалося за прискореною процедурою. В рамках СОТ - це протягом двох років, вони... зробили пропозицію, щоб протягом півроку", - сказав Клюєв.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас