Експерт: Стабільність платіжного балансу забезпечить стійкість гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Стабільність платіжного балансу забезпечить стійкість гривні

Валюта
504
Поліпшення стану платіжного балансу в квітні, як відзначає Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні, викликане скороченням дефіциту торгівлі товарами і послугами, припливом валюти по фінансовому рахунку.
Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в квітні склав 293 млн. доларів проти 381 млн. доларів в березні, торговий дефіцит - 258 млн. доларів проти 645 млн. доларів.
Фінансовий рахунок платіжного балансу зафіксований позитивним розміром 1,327 млрд. доларів. Такий приплив іноземної валюти, в основному, був обумовлений двома чинниками: істотним обсягом прямих іноземних інвестицій і розміщенням єврооблігацій Україні для фінансування проектів Євро-2012. Сальдо прямих іноземних інвестицій в квітні досягло 881 млн. доларів проти 148 млн. доларів в березні, що є максимальним показником в поточному році. Обсяг залучених коштів від розміщення єврооблігацій під Євро-2012 склав 690 млн. доларів.
Позитивне сальдо платіжного балансу країни у квітні зафіксовано на рівні 1,034 млрд доларів. Це дало можливість підтримати стабільність гривні в цей період: середній курс продажу готівкового долара знизився на 0,08% до 7,9805 грн., а також збільшити ЗВР НБУ на 1,923 млрд. доларів до 38,354 млрд. доларів.
"Приплив валюти в Україні за фінансовим рахунком платіжного балансу досі, багато в чому, залежить від отримуваних державою позик - транші кредиту МВФ, розміщення єврооблігацій та ін. Це робить платіжний баланс країни вразливим до зовнішніх ризиків і співпраці з МВФ. Проте, стан платіжного балансу залишається досить стабільним, щоб забезпечувати стабільність курсу національної валюти протягом поточного року", - резюмував Микола Івченко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас