В США конгресмени відмовились піднімати "стелю" держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В США конгресмени відмовились піднімати "стелю" держборгу

Казна та Політика
1406
Палата представників конгресу США відмовилася збільшити "стелю" держборгу США без значних скорочень держвидатків.
Як передає РИА Новости, проти законопроекту, що збільшує розмір держборгу, проголосували 317 конгресменів, за - 98. Серед тих, що голосували, проти були всі республіканці і 81 демократ.
США 16 травня подолали чергову стелю держборгу, визначену конгресом торік на рівні 14,3 трильйонів доларів. Тепер в адміністрації є 11 тижнів, аби уникнути дефолту, який може статися вже після 2 серпня, якщо конгрес не проголосує за підвищення рівня стелі.
За словами конгресменів-республіканців, своїм голосуванням вони хочуть продемонструвати адміністрації Барака Обами, що не мають наміру йти на поступки. Голосування відбулося напередодні зустрічі президента з членами Республіканської партії, яке заплановане на середину дня середи. Як очікується, темою цієї зустрічі будуть бюджетний дефіцит, стеля держборгу і зниження держвидатків.
Конгресмени-демократи, які голосували за збільшення стелі, визнали таке погоджене голосування провокацією і маніпулюванням повноваженнями.
"Це чиста політика, ми зрозуміли. Це удавання", - сказав журналістам у вівторок увечері конгресмен-демократ з Коннектикуту Джон Ларсон.
Раніше глава Мінфіну Тімоті Гайтнер в листі конгресменам просив їх щонайшвидше проголосувати по законопроекту про держборг. До моменту поки не буде прийнятий новий рівень держборгу, федеральний уряд згортає низку програм. Першими під ніж попали інвестиції двох пенсійних фондів.
Парламентарі залишилися байдужі до заклику - республіканці, які мають більшість в палаті представників, вустами керівника і спікера Джона Бонера відразу після звернення Гайтнера заявили, що доки Обама і його радники не зроблять щось з держвидатками, обговорювати питання стелі держборгу вони не мають наміру. Це означає, що якщо до серпня новий обсяг держборгу не буде затверджений конгресом, то на тлі дефолту США чекають зниження міжнародних рейтингів і падіння курсу долара.
"Американці розуміють, що ми просто не можемо продовжувати витрачати гроші, яких у нас немає. Жодного збільшення меж боргу не буде без серйозних бюджетних реформ і істотного скорочення витрат", - заявив Бонер журналістам 16 травня.
Несподівано роз'єднано відреагували на проблему держборгу демократи. Якщо глава демократичної більшості в сенаті Гарі Рід категорично заявив про те, що нову стелю треба встановити якнайскоріше, то екс-спікер палати представників демократ Ненсі Пелосі, навпаки, несподівано заявила, що її партія готова до жертв і працюватиме над скороченням держвидатків. За її словами, демократи готові обговорювати скорочення фінансування навіть соціальних систем безкоштовної медицини Medicare і Medicaid.
"Я думаю, програма безкоштовної соціальної медицини Medicare є темою обговорення. Система соціального страхування також стане темою, але окремої розмови... Але факт залишається фактом, і бюджетний дефіцит має бути зменшений", - призналася Пелосі раніше в інтерв'ю CNBC.
Стеля держборгу - унікальне визначення, що існує лише в США. Вперше американський конгрес визначив максимальний рівень боргу в 1917 році і відтоді постійно підвищував його. З початку 2000-х років робити це доводилося частіше, і за цей період він піднімався 10 разів. У останнє десятиліття запускати друкарський верстат США доводилося через дорогі війни в Іраку і Афганістані і подальші програми допомоги "молодим демократіям", а також через світову фінансову кризу 2008-2009 років, що потребувала підлатати діри всередині країни.
Якщо більше 30 років тому розмір держборгу оцінювався в 908 мільярдів доларів, то з початку 1980-х він почав зростати стрімкими темпами і в 1982 році склав трильйон доларів, а до 1996-го досяг рівня 5 трильйонів. 10 трильйонів держборг досяг в 2008 році, коли через рецесію істотно знизився обсяг збиранння податків, а уряду довелося витрачати великі кошти на соціальні програми і боротьбу з безробіттям.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас