Японці здійснили фармекспансію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японці здійснили фармекспансію

Казна та Політика
787
Президент Takeda Ясучика Хасегава витратив чотири роки, щоб знайти найбільш відповідні для поглинання активи в Європі. Мета цих пошуків - понизити свою залежність від продажів у Японії і США і отримати збутові мережі на перспективних для ведення бізнесу територіях.
Вибір впав на Nycomed, оскільки близько 40% її доходів припадає на ринки, що розвиваються: 29,8% продажів здійснюється в Латинській Америці, ще 23,3% - в Росії. Найбільшим ринком, що забезпечує 44% виручки, для Nycomed залишається Європа.
Takeda погодилася заплатити EUR6,3 млрд. ($9,1 млрд.) готівковими коштами за всі акції Nycomed, що перебуває в приватній власності чотирьох інвестиційних фондів. З врахуванням боргів, що висять на балансі швейцарської компанії, сума її поглинання склала $13,7 млрд. Половину коштів, необхідних для фінансування операції, завершити яку сторони розраховують в кінці 2011 р., Takeda залучить як кредит.
Купівля Nycomed стала другим за величиною зарубіжним придбанням, здійсненим японцями. За вартістю воно поступається лише поглинанню британської тютюнової компанії Gallaher, яке в 2006 р. за $19 млрд. здійснила Japan Tobacco.
Nycomed входить до тридцятки найбільших фармацевтичних компаній світу, але зараз вона втрачає позиції. Торік її прибуток до вирахування податків, зборів і вирахувань зносу і амортизації (EBIDTA) впав на 21% - до EUR850,5 млн. через наростаючу конкуренцію з виробниками дешевих копій ліків - дженериків. Виручка Nycomed в 2010 р. склала EUR3,2 млрд.
Той факт, що Takeda погодилася заплатити за швейцарського фармацевта, що втрачає позиції, суму, яка в 11,3 рази перевищує його EBIDTA, деякі експерти назвали безрозсудністю. За розрахунками агентства Bloomberg, за останні два роки купівлі фармацевтичних активів у середньому здійснювалися за ціною, що перевищує в 8,6 разу EBIDTA.
Японці з цим не згодні. "Ціна купівлі Nycomed виглядає справедливою в порівнянні зі схожими поглинаннями, здійсненими в країнах, що розвиваються, за останні п'ять років. Ця операція полегшить нам повномасштабне просування на швидкорослі ринки і забезпечить присутність Takeda в 70 країнах проти нинішніх 28", - заявив президент Takeda Ясучика Хасегава.
Коли б не придбання Nycomed, операційний прибуток Takeda, за власними прогнозами компанії, в нинішньому фінансовому році (до березня 2012 р.) збільшився б на 6,2% - до 390 млрд. йен ($4,8 млрд.), але через два роки вона впав би до $3 млрд. через виділення патентного захисту її бестселера - ліки від діабету Actos.
Поглинання Nycomed дасть японцям популярний препарат проти виразки "Пантопразол", новий засіб для зцілення від "кашлю курців" Daxas, ліки від печії і ще серію продуктів, що випускаються без рецепту. Операція має збільшити річний виторг Takeda приблизно на 30% і операційний прибуток - на 40%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас