НБУ випустив 4 млрд гривень для викупу валюти в I кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ випустив 4 млрд гривень для викупу валюти в I кварталі

Валюта
4589
Національний банк України в першому кварталі 2011 року випустив в обіг 4,1 мільярда гривень для викупу на міжбанківському ринку іноземної валюти на суму, еквівалентну $498,7 мільйона, повідомив НБУ.
Сальдо інтервенцій НБУ на валютному ринку було позитивним в січні ($255,5 мільйона) і березні ($251 мільйон) при незначних нетто-продажах в лютому ($7,4 мільйона).
"Безпосередніми чинниками підживлення профіциту ліквідності банківської системи були як фіскальні чинники (витрати урядом коштів зі своїх рахунків), так і проведення Національним банком протягом першого кварталу операцій викупу іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів, що призвело до випуску в обіг 4,1 мільярда гривень", - йдеться в повідомленні центрального банку.
НБУ не наводить порівняльних даних про обсяг грошової емісії в першому кварталі минулого року, коли на валютному ринку переважав попит на іноземну валюту, і сальдо операцій центрального банку було негативним - $687 мільйонів.
В той же час, рефінансування банків в січні-березні 2010 року склало 3,4 мільярда гривень в порівнянні з 7,9 мільйона гривень за перші три місяці цього року.
Як раніше повідомив НБУ, обсяг чистої емісії безготівкових грошей за весь 2010 рік склав 35,5 мільярда гривень і на 99,4% був використаний для викупу іноземної валюти.
Завдяки зростанню пропозиції валюти навесні і влітку минулого року, сальдо інтервенцій НБУ за перші вісім місяців складало $3,5 мільярда. Але у вересні-грудні Нацбанку довелося продати на ринку близько $2,2 мільярдів, позитивне сальдо інтервенцій за підсумками року скоротилося до $1,3 мільярдів.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас