Суд підтвердив умисел — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд підтвердив умисел

Казна та Політика
909
Вчора Дніпровський районний суд Києва засудив колишнього народного депутата фракції БЮТ Віктора Лозинського до 15 років позбавлення волі, визнавши його винним в умисному вбивстві жителя Кіровоградської області Валерія Олійника.
Його подільники - колишній прокурор Голованівського району Євген Горбенко і єгер Голованівського лісництва Василь Перепелиця - засуджені на 9 років і 4 роки відповідно. На волі залишився лише колишній начальник місцевого райвідділу міліції Михайло Ковальський, якийповністю визнав свою провину і засуджений до 5 років умовно. Оголошення вироку Дніпровського районного суду у справі про вбивство жителя Голованівського району Кіровоградської області Валерія Олійника розпочалося вчора о 14.00. Трьох підсудних - колишнього народного депутата Віктора Лозинського (БЮТ), колишнього прокурора Голованівського району Євгена Горбенка та єгера Голованівського лісництва Василя Перепелицю - до суду привезли під посиленим конвоєм. А четвертий підсудний - колишній начальник Голованівського РВ УМВС Михайло Ковальський, який перебував на підписці про невиїзд, зайняв місце в залі.
Оголошення вироку головуюча суддя Неля Ластовка почала з викладу подій, які сталися 16 червня 2009 року, коли Віктор Лозинський, Євген Горбенко і ще одна очевидиця події Оксана Кузьменко їхали по лісовій дорозі і побачили Валерія Олійника.
Валерій Олійник був убитий 16 червня 2009 року на території мисливських угідь в Кіровоградській області. 3 липня 2009 Верховна Рада позбавила Віктора Лозинського депутатських повноважень. 30 липня він був оголошений в міжнародний розшук і добровільно здали 1 березня 2010 року. Розгляд справи Дніпровським райсудом Києва почався в грудні 2010 року.
За словами судді, у момент злочину Віктор Лозинський перебував у стані алкогольного сп'яніння. Попередньо висадивши з машини жінку, він під'їхав до Валерія Олійника і, "керуючись бажанням самоствердитися за рахунок приниження інших з використанням малозначного приводу", почав наносити удари руками і ногами. Суддя детально описала, як Віктор Лозинський переслідував Валерія Олійника, як стріляв йому в ногу з рушниці, після чого останній фактично втратив здатність пересуватися. Від отриманих ран, перелік яких зайняв кілька сторінок вироку, Валерій Олійник помер у кареті швидкої допомоги дорогою до лікарні.
"Лозинський, маючи вищу юридичну освіту, достовірно знаючи особливості кваліфікації злочинів, знаючи, як проводяться оперативно-розшукові заходи, з метою уникнути кримінальної відповідальності за скоєння особливо тяжкого злочину почав штучно створювати докази свого захисту", - продовжувала зачитувати вирок Неля Ластовка. У цьому йому допомагали тодішній прокурор району Євген Горбенко, який був свідком події, і начальник відділу міліції Михайло Ковальський. Їхні дії, згідно з вироком, призвели до втрати доказів і з самого початку направили слідство по хибному шляху. Що стосується ролі єгеря Василя Перепелиці, то він на прохання Віктора Лозинського, а також "сподіваючись отримати матеріальну винагороду", визнав себе винним у скоєнні вбивства Валерія Олійника. За свідченнями єгеря, які суд визнав неправдивими, саме він "випадково" вистрелив в напрямку, де перебував загиблий.
Віктор Лозинський слухав вирок, однією рукою тримаючись за клітину, а в другою стискаючи зошит - в зал він майже не дивився. Михайло Ковальський час від часу робив якісь позначки.
На оголошення показань підсудних пішло близько години. Єдиним, хто повністю визнав свою провину, виявився Михайло Ковальський. За версією Лозинського та Горбенка, Валерій Олійник перебував у стані наркотичного сп'яніння, а помер у результаті дії лікарських препаратів, які посилили ефект від наркотиків. Відзначимо, що Євген Горбенко в ході слідства кілька разів міняв свої свідчення. Так, в матеріалах справи зафіксовано, як він повідомляє, що бачив, що в Олійника стріляв Віктор Лозинський. Більше того, в ході слідчого експерименту він показував, як саме все сталося. "Однак потім йому стало соромно, він сказав, що обмовив Лозинського, і знову надав правдиві свідчення", - зачитала суддя пояснення Горбенка, який у результаті відмовився визнавати свою провину і давати свідчення проти Лозинського.
Василь Перепелиця, даючи свідчення під час судового розгляду, зазначав, що його намагалися силою змусити дати свідчення проти Віктора Лозинського, але "він відмовився наговорювати на хорошу людину". Визнаючи себе винним, Василь Перепелиця наполягав при цьому, що постріл був випадковим, і просив звільнити "хороших людей, які страждають через нього".
Оголошення вироку тривало чотири з половиною години. У результаті суд визнав Віктора Лозинського винним у вчиненні злочинів, передбачених п. 7 ч. 2 ст. 115 КК ("умисне вбивство з хуліганських мотивів") і ч. 1 ст. 263 ("незаконне поводження зі зброєю") КК. "Призначити йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі", - зачитала Неля Ластовка. Крім того, засуджені співучасники злочину, які визнані винними в дачі свідомо неправдивих свідчень і приховуванні злочину. Так, Євген Горбенко засуджений до 9 років позбавлення волі, Василь Перепелиця - до 4 років позбавлення волі. На волі залишиться тільки Михайло Ковальський, який засуджений до 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном на 3 роки (без відбування покарання). Вирок підсудні сприйняли без зайвих емоцій. Адвокат Віктора Лозинського Віктор Грицюк відразу ж заявив про намір оскаржити його в Апеляційному суді.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас