"Гаряча" вода: як нагріти ЖЕК на градусах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Гаряча" вода: як нагріти ЖЕК на градусах

Енергетика
10511
4-тарифний лічильник дозволяє українцям не платити за ледь теплу воду за ціною гарячої і заодно економити на бойлері. Але в МінЖКГ про новаторство чули лише краєм вуха не зважаючи на часті заяви чиновників про неякісні РК послуги. Тим часом ЖЕКи не хочуть встановлювати такі прилади у квартирах, адже будинкові лічильники температуру води не враховують, значить, різниця в ціні лягає на їхні плечі.
Все за законом
За законодавством температура гарячої води в кранах українців має становити від +50°С до 75°С, а якщо вона нижча за нормативну, то й платити треба менше. Про це йдеться в постанові Кабміну №630 від 21.07.2005, а постанова від 17.02.2010 № 151 шляхом складної формули пояснює розмір знижки. Суть формули зводиться до того, що за температури води від +45°C до +49°C тариф зменшується на 10%, за температури +40°C до +44°C - на 30%, а якщо вода ще холодніша, за неї потрібно платити як за холодну.
Проблема в тому, що держава не запропонувала реальних способів контролю температури води. Але в Харкові ще в 2005 р. був розроблений прилад ЛВ-4Т, який враховував і обсяг спожитої води, і її температуру. Як розповідає його розробник, головний метролог КП "Харківські теплові мережі" Ігор Федоров, трохи пізніше були зроблені перші зразки і випущена перша партія в 500 штук.
В Укрметртестстандарті пояснюють, що лічильник, як і належить за законом "Про метрологію та метрологічну діяльність", пройшов державні приймальні випробування в Харківському ННЦ "Інститут метрології" за участю ДП "Харківстандартметрологія" в 2006 р. "На підставі позитивних результатів випробувань прилад був внесений до державного реєстру засобів вимірювальної техніки за номером У2516-07", - уточнює начальник науково-технічного відділу №3 вимірювань теплоти і рідин ДП "Укрметртестандарт" Максим Гаврілкін. Зараз прилад випускається за ТУ У 33.2-31557119.003:2006 "Лічильник води 4-х тарифний електронний ЛВ-4Т".
В свою чергу, своє "добро" на лічильник, як розповідає Федоров, давало і МінЖКГ, але інтересу до нього не виявило жодого. Щоправда, харків'яни і самі до відомства за підтримкою не зверталися. Тим не менш, чиновники не раз на словах піднімали питання про контроль за якістю гарячої води, але на ділі в МінЖКГ про 4-тарифний лічильник, що дозволяє на практиці реалізувати закон, чули лише краєм вуха. "На сьогодні ще відсутня досконала система обліку теплоспоживання за фактичними тепловими витрати будинку і безпосередньо квартирами, що разом з високою вартістю теплолічильників стримує їх масове впровадження", - відповіли в міністерстві.
Тихою ходою
Незважаючи на байдужість чиновників, ЛВ-4Т все ж таки поступово поширюється Україною. За словами І. Федорова, основними його споживачами стали Харків, Донецьк і Київ, по кілька приладів встановлено у Львові, Хмельницькому, Житомирі, Одесі, Чернігові та Ялті. Найгірше, за словами винахідника, справа просувається в Києві, оскільки між постачальником гарячої води і споживачем стоїть ЖЕК-посередник. "ЖЕКи виступають проти цих лічильників - не знають і не хочуть їх встановлювати. Тому що ЖЕК розраховується за воду за показниками будинкового лічильника, який не враховує температуру води", - говорить Гаврилкін.
"Комунальники виявляють спротив, але вже є досвід установки у великих містах України. В нас за останній тиждень на установку пішло 4-5 штук", - розповідають у столичній компанії "Водомір". Коштує такий прилад від 1000 до 1200 грн. в залежності від регіону, його монтаж обходиться ще в 200-800 грн. - також залежно від міста і установника. У комплект входять електронний обчислювач, цифровий датчик температури і перетворювача витрати для установки на трубах гарячого і холодного водопостачання. Працює прилад від автономної батарейки, якої вистачає на 6-8 років. І, головне, всі перерахунки температури він виробляє автоматично, тому з нього просто треба раз на місяць зняти готові свідчення.
Поки ЛВ-4Т лічильник не отримав широкого поширення - раз на місяць-півтора їх виробляють партіями по 200-300 штук, тому на сьогодні по всій країні їх встановлено близько 10 тис. Як пояснює І. Федоров, більше виготовляти не виходить - не вистачає потужностей двох підприємств-виробників, а розміщувати замовлення на великих заводах не виходить чрез відсутність в них бажання і можливості модернізуватися.
Подвійна вигода
Тим не менш, ті деякі, які встановили у себе такий лічильник, встигли відчути його переваги в порівнянні зі звичайними. В залежності від міста і умов подачі гарячої води прилад окупається за півроку-рік. "Траплялося, що після встановлення диференційованого лічильника щомісячні платежі за "гарячу" воду зменшувалися в 20 разів", - стверджує Федоров.
До того ж споживачі відкрили непередбачуване його розробниками перевагу. Якщо з гарячого крана тече ледь тепла вода, їм доводиться встановлювати бойлери. В цьому випадку на нього заводиться вода з гарячого крана - таким чином, бойлер нагріває вже теплу воду, а платити за неї потрібно як за холодну.
Ймовірно, такий нюанс теж не влаштовує ні ЖЕКи, ні постачальників гарячої води. Адже вони закладають у тариф нормативну вартість гарячої води, а споживачі розраховуються з ними за тарифами холодної. Одним з оптимальних шляхів вирішення цієї проблеми в МінЖКГ називають 100%-е оснащення квартир багатоповерхового будинку 4-тарифними лічильниками і застосування аналогічного будинкового лічильника, при цьому клас точності таких приладів повинен збігатися.
Як виявилося, у "Харківських тепломережах" вважають так само, тому навіть провели держвипробування на прилади з великими діаметрами, які можна було б використати на весь будинок. Але далі справа не пішла - не знайшлося замовників, навіть потенційних. Як розповідає Федоров, ЖЕКи не проявили до диференційованого домового лічильника жодного інтересу. Але якщо прилад отримає більш широке поширення, ніж сьогодні, про проблему різниці тарифів доведеться задуматися і МінЖКГ, і місцевим органам влади, і ЖЕКам. Адже одна справа - покривати тарифну різницю в одній квартирі, і зовсім інша - по всьому будинку, місту та країні.
У МінЖКГ проблему визнали. І повідомили, що на 2011 р. передбачена розробка проектів Галузевої програми метрологічного забезпечення обліку і якості теплової енергії і води та Правил обліку і регулювання споживання теплової енергії, гарячої та холодної води. Правда, поки не уточнюють, як у ці документи впишеться диференційований лічильник, коли покращиться якість подачі гарячої води і чи відбудеться це взагалі.
Василь Салатів
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас