В Нацбанку відзначили позитивні тенденції в очікуваннях бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Нацбанку відзначили позитивні тенденції в очікуваннях бізнесу

289
В Україні спостерігаються збереження позитивних тенденцій як щодо ділової активності підприємств, так і щодо макроекономічних перспектив. Про це йдеться у щоквартальному опитуванні Національним банком України керівників підприємств про оцінку ними поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань, змін економічної ситуації в Україні.
"Покращились очікування підприємств щодо ділової активності у наступні 3 і 12 місяців. Стабілізувалися курсові очікування, однак, інфляційні очікування зросли", - йдеться у звіті НБУ.
Серед факторів, що обмежують нарощення виробництва і підвищують інфляційні очікування, респонденти називають зростання витрат на виробництво, зокрема, високі ціни на енергоносії, а також фіскальний чинник.
Згідно з даними Нацбанку, респонденти поліпшили очікування щодо зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні у наступні 12 місяців, про що свідчить збільшення балансу очікувань (різниця між відсотком позитивних та негативних оцінок) на 2,3 п.п. до 16,1%.
Інфляційні очікування після зниження в минулому кварталі зросли і склали в середньому 14,7% на наступні 12 місяців проти 14,1% в 4 кварталі 2010 р. Основними факторами впливу на споживчі ціни респонденти назвали зростання витрат на виробництво і податкові зміни. Оцінка впливу коливань обмінного курсу гривні і дій НБУ на інфляційні процеси продовжувала знижуватися.
Частка респондентів, які не очікують змін курсу гривні до долара США і євро, зросла.
Оцінки поточної економічної активності залишилися стриманими. Згідно з результатами опитування НБУ, респонденти продовжують негативно оцінювати поточний фінансово-економічний стан своїх підприємств, хоча негативний баланс очікувань зменшився і склав (-6,7%) проти (-7,0%) в 4 кв. 2011 року.
Рівень залишків готової продукції в 1 кварталі оцінюється як близький до рівноважного.
Індекс ділових очікувань підприємств у 1 кварталі 2011 року зріс і склав 123,2% проти 120,0% у попередньому кварталі. Покращились всі складові індексу: у наступні 12 місяців респонденти очікують поліпшення фінансово-економічного стану своїх підприємств, зростання загальних обсягів реалізації виробленої продукції, зайнятості.
Дещо стриманіше, ніж у попередньому кварталі, були тільки оцінки щодо нарощення інвестиційної активності. Більшість респондентів також очікують позитивних тенденцій у розвитку своїх підприємств у наступні 3 місяці, на відміну від негативних оцінок у попередньому кварталі.
Респонденти очікують зростання цін на покупні товари і послуги та на продукцію власного виробництва. Продовжиться також зростання виробничих витрат і витрат на оплату праці найманих працівників. Зростання цін на сировину і матеріали і на енергоносії залишаються найвпливовішими.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас