Український капітал переходить кордони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український капітал переходить кордони

Фондовий ринок
506
Активності українських компаній на ринках капіталу найближчим часом буде сприяти наявність інвесторів, готових вкладати в українські компанії, а також галузева кон'юнктура. "Наприклад, зростання цін на продовольство буде сприятливо позначатися на компаніях сільськогосподарського сектору", - прогнозує старший менеджер компанії "Делойт" Ігор Предко.
Регуляторна політика держави в певних галузях також впливає на успішність IPO. "Для України 2011 рік може виявитися рекордним за кількістю здійснених IPO. Звичайно, в Україні, виходячи з невеликого числа активних private equity фондів, основним ініціатором IPO є не фонди прямих інвестицій, а приватні особи - власники бізнесів, які прагнуть скористатися активізацією ринку капіталів і відкрилися IPO-вікном для залучення додаткового капіталу і зміцнення ринкових позицій", - відзначає глава департаменту корпоративних фінансів і M&A компанії "Ернст енд Янг" в Україні Владислав Остапенко. За його словами, минулорічні розміщення успішно довели, що ринок відкритий і чекає нових емітентів, тому багато компаній з минулого року перебувають у стадії активної підготовки до IPO. "Ми цілком можемо побачити близько десяти розміщень, переважно на Варшавській фондовій біржі, і в основному сільськогосподарських компаній", - прогнозує експерт.
Для успішного ж розміщення на біржі необхідна чітка, прозора і зрозуміла інвесторам структура компанії. "Структура повинна дозволити мінімізувати вплив потенційних внутрішніх корпоративних конфліктів", - говорить старший менеджер "Делойт" Володимир Юмашев. Також важливим аспектом є можливість репатріювати прибуток потенційним інвесторам з мінімальними податковими наслідками.
Успішність підготовки до IPO залежить і від юридичного структурування процесу. "Вибір юрисдикції холдингової компанії та юрисдикція регулятора, в якому проходить погодження проспектус, мають ключове значення в юридичних питаннях IPO", - говорить голова департаменту інвестиційно-банківських послуг компанії Concorde Capital Віталій Струков. Наприклад, погодження проспектусу на Кіпрі може зайняти від двох до трьох місяців і може впливати на терміни проходження IPO. А в Люксембурзі погодження може зайняти три-чотири тижні, що мінімізує ризики з виконання термінів.
У 2011 р., на думку фінансиста, головними факторами для успішного IPO на фондовій біржі буде стан ринку капіталу на момент виходу, а також здатність компанії якісно підготуватися в стислі терміни. "За нашими оцінками, з 12-15 українських компаній, які готуються до IPO в 2011 р., успішними будуть 5-7", - прогнозує Віталій Струков.
При цьому не є секретом, що найбільш активними щодо виходу на IPO є підприємства агропромислового комплексу. "Деякі сільгоспкомпанії вже успішно торгуються на біржових майданчиках, розмістившись, коли інші галузі відчували глибоку кризу. З інших же галузей інтерес починають проявляти компанії легкої промисловості, виробники товарів споживчого попиту, фармацевти і телекомунікаційні компанії", - говорить Ігор Предко.
Однак, як відзначають в юридичній фірмі "Лавринович і Партнери", у низці аспектів залишається неврегульованим правове поле щодо IPO. Так, приміром, вихід цінних паперів українських емітентів на іноземні фондові ринки реалізується шляхом укладення Нацдепозитарієм України договору про кореспондентські відносини з закордонним депозитарієм. Але на сьогоднішній день законодавчо не вирішено питання про механізм встановлення таких відносин.
Незрозуміло також, чи є необхідність в отриманні дозволу Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку на проведення IPO. Адже в той час, як можливість розміщення акцій на іноземній біржі регулюється положенням комісії "Про порядок надання дозволу на обіг акцій і облігацій підприємств українських емітентів за межами України", - на практиці емітенти не звертаються в ДКЦПФР по такий дозвіл.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас