Ірландські банки продовжують страждати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландські банки продовжують страждати

Казна та Політика
247
Банки Ірландії продовжують декларувати колосальні збитки, послаблюючи фінансове становище країни. Вчора про втрати за 2010 р. у розмірі EUR10,4 млрд. ($15 млрд.) оголосив Allied Irish Bank, понад 92% акцій якого належать державі.
Збитки Allied Irish - другого за величиною ірландського банку - виявилися вищими від прогнозів експертів і зросли в чотири рази в порівнянні з показником 2009 р. ($3,3 млрд.).
Результати діяльності першого номера ще гірші. Найбільший ірландський банк Anglo Irish Bank опублікував свою звітність 31 березня, в якій повідомив про збиток за 2010 р. у розмірі EUR17,7 млрд. ($25 млрд.), встановивши рекорд втрат за всю історію існування банківського сектора країни.
Пасткою для фінансових інститутів Ірландії стала бульбашка на ринку нерухомості. Позичаючи гроші за кордоном, банки активно кредитували під вищі відсотки вітчизняних забудовників і підприємців під заставу будинків, офісів і квартир. У 2008 р. з першими ударами кризи багато позичальників збанкрутували, а ціни на заставне майно впали більш ніж удвічі.
"Протягом десятирічного буму на ринку нерухомості Ірландії в країні творилося колективне божевілля. Всі ніби збожеволіли на інвестиціях у власність", - пояснює ситуацію виконавчий директор Allied Irish Девід Ходгкінсон.
Тяжке фінансове становище змусило банк оголосити про затягування поясів. У 2011-2012 рр. буде скорочено понад 2000 робочих місць. Зараз в Allied Irish працюють близько 14,5 тис. осіб в Ірландії і Великобританії.
День оголошення про збитки і скорочення співробітників Allied Irish міністр з державних витрат Брендан Хаулін назвав "чорним днем" для банківських службовців, але визнав, що цей захід узгоджується зі зменшеними масштабами фінансового сектора. З кінця 2008 р. депозити на рахунках шести найбільших банків країни зменшилися на третину.
Падіння кредитних рейтингів країни змусило інвесторів боятися за свої вклади і переводити їх у більш надійні країни. За даними дублінської дилерської фірми Davy, корпоративні депозити, за винятком банківських, на рахунках ірландських банків з кінця 2008 р. скоротилися в 3,3 рази з EUR103 млрд. до EUR30 млрд. Внески приватних осіб зменшилися на 12% - до EUR134 млрд.
В кінці 2010 р. Міжнародний валютний фонд і Євросоюз змусили Ірландію взяти фінансову допомогу в розмірі EUR85 млрд., оскільки величезні борги і дефіцит бюджету поставили країну на межу дефолту. З цієї суми Дублін зарезервував EUR35 млрд. на покриття збитків банківського сектора та латання дірок у балансах.
Нещодавні стрес-тести, проведені для чотирьох найбільших банків країни, оголили тривожну статистику. Наприклад, у банку Irish Life and Permanent, який надавав кредити приватним особам на будівництво житла, на депозитах знаходиться всього EUR19 млрд., тоді як сума виданих їм іпотечних кредитів досягла EUR38 млрд.
За результатами стрес-тестів у ірландські банки, крім EUR46 млрд., вже витрачених урядом Ірландії, необхідно влити EUR24 млрд. додаткових коштів, щоб задовольнити мінімальні вимоги щодо підтримання капіталу. За словами головного редактора журналу The Banker Брайана Каплана, це занадто скромна оцінка, і гравці ринку очікують, що для порятунку банківського сектора може додатково знадобитися понад EUR50 млрд. - більше, ніж є у держави.
Загроза колапсу фінансової системи спонукала ірландський уряд провести консолідацію банківського сектора. За планом влади - шість найбільших банків будуть переформовані в два: Банк Ірландії і Allied Irish. EBS Building Society увійде до складу Allied Irish, а прибуткові підрозділи Irish Life and Permanent відійдуть до Банку Ірландії. Два інші банки - Anglo-Irish і Irish Nationwide - вже в процесі ліквідації.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас