Янукович пропонує скасувати обов'язковий техогляд автомобілів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович пропонує скасувати обов'язковий техогляд автомобілів

4480
Президент України Віктор Янукович пропонує скасувати обов'язковий техогляд автомобілів, повідомила радник президента, представник глави держави в Конституційному суді Олена Лукаш.
"Сьогодні президентом Віктором Януковичем буде внесений до Верховної Ради України цей проект закону (...)", - сказала вона на прес-конференції у четвер, представляючи законопроект президента "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з ліквідації надмірного державного регулювання в сфері автомобільних перевезень".
"Основною і головною новацією цього законопроекту є скасування в Україні проходження державного технічного огляду та скасування талона про проходження державного техогляду", - зазначила Лукаш.
За її словами, законопроект буде внесений як невідкладний. Вона підкреслила, що з розглядом даного документа в парламенті "не буде проблем", і він набуде чинності після ухвалення "через кілька місяців", коли ДАІ буде готова до нововведення.
Разом з тим радник президента додала, що звільнення від обов'язкового технічного контролю не буде стосуватися тих транспортних засобів, які використовуються для автомобільних перевезень людей, вантажів, зокрема небезпечних. Для таких категорій автомобілів у законопроекті пропонується визначити періодичність проходження техогляду в залежності від вантажопідйомності автомобіля і причепів до нього.
Законопроектом передбачено, що функції технічного контролю відійдуть до суб'єктів господарювання, не тільки СТО, які зможуть надати документи про наявність відповідного технічного обладнання для здійснення технічного контролю транспортних засобів.
За словами Лукаш, таких суб'єктів в Україні 1,125 тис., і вони повинні будуть отримувати дозволи в ДАІ автоматично.
Вона додала, що такий порядок дозволить ліквідувати корупційну схему при отриманні відповідних дозволів.
Крім того, водії повинні будуть мати лише три документи для керування транспортним засобом: водійське посвідчення, реєстраційний документ на машину і страховий поліс.
В законопроекті також встановлюються причини, з яких співробітник ДАІ може зупинити автомобіль для перевірки. Таке право "даішники" будуть мати в разі складання протоколу про порушення правил дорожньо-транспортного руху або оформлення матеріалів ДТП.
Зміни до законодавства також передбачають скасування адміністративної відповідальності водіїв за непередачі для перевірки документів на право керування транспортними засобами. Такі документи просто буде достатньо надати для перевірки, "передавати їх вже не треба буде", уточнила Лукаш.
Крім того, пропонується скасування відповідальності за керування водіями автомобіля без талона на проходження техогляду, оскільки талон скасовується.
Разом з тим, законопроектом пропонується встановити адміністративну відповідальність за несвоєчасне проходження технічного контролю автомобілями, які підлягають обов'язковому проходженню цієї процедури. "Її (адмінвідповідальність) пропонується встановити на рівні штрафів від 340-425 грн", - повідомила Лукаш. Адмінвідповідальність також буде встановлена ​​за видачу документа про технічний стан автомобіля без проведення відповідної перевірки - штраф від 1700 грн до 2040 грн.
Вона також сказала, що пропонується ввести адміністративну відповідальність за складання договорів обов'язкового страхування власників автомобілів, що підлягають обов'язковому техконтролю та видачу спеціального знака державного зразка без відповідного документа про технічну справність автомобіля. Сума штрафу при цьому буде аналогічна попередній.
В Україні зареєстровано 9,5 млн. транспортних засобів, з них понад 6 млн щорічно проходять техогляд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас