Білий дім: конгрес США зобов'язаний підняти стелю держборгу щоб уникнути катастрофи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білий дім: конгрес США зобов'язаний підняти стелю держборгу щоб уникнути катастрофи

Казна та Політика
841
Якщо конгрес США відмовиться підняти межу державного боргу країни, то для американської економіки це буде порівняти з Армагеддоном. З таким застереженням виступив на брифінгу для журналістів у Білому домі його прес-секретар Джей Карні. По суті, його слова стали підтвердженням того, що напруження боротьби з фінансово-економічних питань між виконавчою і законодавчою гілками влади в США не спадає.
Як відзначає ІТАР-ТАРС, в кінці минулого тижня ця боротьба ледь не призвела до тимчасового припинення діяльності уряду США. Запобігти подібному результату вдалося буквально в останній момент за допомогою домовленості, що передбачає безпрецедентне - відразу на 38,5 млрд доларів - скорочення видаткової частини федерального бюджету країни на поточний фінансовий рік. Про це згадувалося на брифінгу, але вже як про минулий етап. Тепер же в центр уваги зміщується проблема держборгу США.
Стеля цього боргу встановлена на астрономічної висоті - 14,29 трлн доларів. Але міністр фінансів США Тімоті Гейтнер днями попередив, що вже 16 травня цей стеля може бути "пробита", якщо конгрес не погодиться його підняти. За словами міністра, в подібному "катастрофічному" випадку "дефолт Сполучених Штатів викликав би кризу більшу за ту, через яку ми тільки що пройшли". Мається на увазі так звана Велика рецесія, що сталася нещодавно в США і завдала величезної шкоди всьому світу.
Тепер Карні слідом за Гейтнером та іншими фахівцями нагадав, що йдеться про "кредитоспроможність США", підрив якої став би "лихом" для країни та її партнерів. Він закликав конгрес своєчасно підняти стелю держборгу, причому схвалити для цього "чисту", тобто не обтяжену умовами резолюцію. Республіканська опозиція в конгресі, як нагадували репортери, заздалегідь попереджає, що не дасть згоди на подальше нарощування боргів без одночасних нових заходів зі скорочення витрат.
Прес-секретар підтвердив, що в середу в університеті Джорджа Вашингтона чинний президент США Барак Обама викладе свої підходи до скорочення бюджетних дефіцитів країни та зниження рівня держборгу.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас