Японські вчені виростили око в чашці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японські вчені виростили око в чашці

76
Японські дослідники зуміли виростити в чашці майже повноцінне око, що містить основні шари сітківки: пігментний епітелій, фоторецептори, гангліонарні клітини.
Трансплантувати його цілком не будуть, а ось пересадка окремих шарів не тільки можливий, але і вельми перспективний напрямок, передає Газета.ру.
Сітківка ока по красі, а разом з нею і складності архітектури не поступається навіть корі головного мозку. 10 тісно пов'язаних шарів і численні контакти між клітинами забезпечують не тільки феноменальну світлочутливість, але навіть первинну обробку зорової інформації. Але, на відміну від багатьох органів і тканин нашого організму, сітківка не здатна до відновлення. Будь-які дефекти - розриви, опіки або наслідки відшарування - доводиться компенсувати іншим, неушкодженим ділянкам.
Зовсім інакше справа йде в ембріональній сітківці. Виділені з неї клітини після трансплантації здатні перетворюватися на фоторецептори - палички і колбочки, відновлюючи здатність очі реєструвати світло. Проблема в тому, де взяти досить клітин і як наставити їх на правильний шлях розвитку, щоб в чужому оці вони з нього не згорнули.
Як джерело клітин вчені вибрали ембріональні стовбурові клітини (ЕСК), здатні до перетворення в будь-які тканини організму. Однак реалізувати цей потенціал вдається лише частково: за рахунок «коктейлю» сигнальних молекул та інших умов ЕСК можна перетворити на нейрони, клітини м'язів, печінки, судин і багато інших. Але важче отримати око.
Під час експерименту враховано було все: живильне середовище, розчинні фактори, що стимулюють розвиток. Склад гелю, в який було покладено яблуко, що розвивається. змінювали кілька разів за експеримент.
Результат - майже ідеальний орган зору: абсолютно впорядковані шари паличок і колбочок, послідовно і паралельно пов'язані з усіма подальшими ланками інформаційної ланцюга.
Тепер залишається чекати на повторення експерименту з людськими клітинами. Приблизна оцінка терміну - 1,5-3 роки.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас