З киян почали вибивати комунальні борги за 90-ті роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З киян почали вибивати комунальні борги за 90-ті роки

Казна та Політика
2061
У березні багато киян отримали листи з вимогою сплатити борг за опалення і гарячу воду. Суми у всіх різні - від сотні гривень до кількох тисяч. При цьому в офіційних платіжках, які люди отримують щомісяця, ніяких боргів і близько немає.
У повідомленні сказано, що гроші потрібно сплатити ДКП "Київжитлотеплокомуненерго". У разі несплати компанія буде направляти фахівця для бесіди з мешканцями і навіть подавати до суду. Наслідки несплати боргу в листі пояснили з пафосом: "Це може негативно позначитися на вашому матеріальному становищі й репутації". Багатьом з таких боржників дзвонили вечорами з погрозами відключити опалення і гарячу воду.
Люди почали звертатися до ЖЕКів, адже за розпорядженням мерії боржникам не передбачені знижки на комуналку. Але там відповіли - боргу немає, а листи розсилали не вони.
За вказаним в листах телефоном з'ясувалося, що це не держпідприємство, а агентство комплексного захисту бізнесу "Дельта М", яке надає "Київжитлотеплокомуненерго" колекторські послуги.
Ми поцікавилися, на якій підставі прислали листи і звідки взялися борги.
"Це борг з 1996 року (в одному з випадків - ред.), а лист надіслали тому, що президент видав закон - у кого заборгованість з 1996 по 2010 роки, повинні сплатити борги за опалення і воду. Він називається Закон України про внесення змін до статті 2 Закону України "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасну оплату ЖКП", - пояснила оператор. - У ЖЕКу у вас боргу може ніякого не бути, а от перед "Київтеплокомуненерго" є. Наше завдання - обдзвонювати боржників".
Варто відзначити, що в згаданому законі мова про стягнення боргів з 1996 по 2010 роки не йде. У змінах до статті 2 чітко вказано, що пеня нараховується на борг, накопичений з 1 січня 2011 року.
А в прес-службі Міністерства ЖКГ пояснили, що стягнути можна лише борги за останні три роки, а через погрози про відключення комунальних благ на колекторів самих можна подавати до суду. І додали - закон прийнятий, але ще не опрацьована остаточна процедура його реалізації.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас