За зарплати в конвертах будуть суворо карати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За зарплати в конвертах будуть суворо карати

Кримінал
5335
Міністерство соціальної політики готує законопроект про легалізацію зарплати і робочих місць, який може наробити шуму не менше, ніж пенсійна реформа.
Діяти будуть адміністративними методами і, можливо, дуже жорстко. За виплату зарплати в конвертах пропонується позбавляти волі на термін до п'яти років.
Судячи з законопроекту, виконання трудового законодавства буде не менш ретельно перевірятися, ніж сплата податків. Правом перевіряти займатиметься податкова служба, КРУ, Пенсійний фонд і навіть чомусь органи ліцензування. Згідно з попередніми розробкам, за використання найманої праці без оформлення трудових відносин керівнику загрожує позбавлення права займати керівні посади - займатися підприємницькою діяльністю на термін до десяти років.
За виплату винагороди без нарахування та сплати податків і зборів або виплату зарплати в розмірі меншому, ніж МЗП, - штраф від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів. Те ж, але повторно - від 700 до тисячі неоподатковуваних мінімумів або обмеження волі на термін до трьох років, або позбавлення волі на термін до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю на термін до трьох років.
Для цілей соціального страхування - пенсійне, "безробітне", "непрацездатне" і нарахування податку на доходи фізосіб вводиться середня індикативна зарплата. Застосовується вона виключно в позабюджетній сфері.
"Середня індикативна заробітна плата не може бути менше встановленої законом мінімальної заробітної плати, збільшеної на відповідний коефіцієнт для окремих категорій працівників, зокрема для перших керівників підприємств, установ і організацій такий коефіцієнт дорівнює - 3, для головних бухгалтерів - 2,5, для працівників - 1,5, для фізичних осіб-підприємців - 1".
Держінспектори праці отримують право "безперешкодно без попереднього повідомлення в будь-який час відвідувати виробничі, службові та адміністративні приміщення власників або уповноважених ними органів... а також робочі місця працівників, розташовані поза цими приміщеннями...", "знайомитися з оригіналами та одержувати копії "незліченної кількості документів, ставити питання і отримувати необхідні пояснення, звіти, матеріали, іншу інформацію", вносити приписи про усунення порушень, витребувати у фізосіб, які знаходяться у виробничих, службових, адміністративних приміщеннях, документи, що засвідчують особу", проводити кіно -, фото- і звукофіксацію як допоміжний засіб для встановлення фактичного допуску до роботи працівника".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас