Стрес-тести банків обвалили фондовий ринок Ірландії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стрес-тести банків обвалили фондовий ринок Ірландії

Фондовий ринок
509
Акції ірландських компаній обвалилися на відкритті торгів 1 квітня після оприлюднення результатів стрес-тестів фінансових організацій, проведених центральним банком цієї країни разом з незалежними експертами. Про це повідомляє The Financial Times.
На відкритті торгів акції Irish Life & Permanent обвалилися на 59%, а цінні папери Allied Irish Banks - на 15%. При цьому акції Bank of Ireland, навпаки, зросли на 26%.
31 березня Ірландія пообіцяла радикально реформувати банківський сектор у спробі переконати інвесторів у тому, що тримає під контролем фінансову кризу. Міністр фінансів Ірландії Майкл Нунан, виступаючи в парламенті країни, заявив, що в результаті наміченої реструктуризації в Ірландії залишаться два системотворчі банки, а всі інші будуть або націоналізовані, або віддані під частковий контроль держави. Зокрема, передбачається, що нові організації будуть створені на базі Bank of Ireland і компанії, яка об'єднає Allied Irish Banks і Educational Building Society.
Сумарний обсяг коштів, закачаний урядом Ірландії в банки, які володіють великою кількістю поганих активів, складе 70 млрд євро. Нові стрес-тести показали, що чотирьом банкам країни необхідно поповнити капітал на 24 млрд. При цьому порятунок банків уже коштував платникам податків 46 млрд, відзначає Reuters.
Під час стрес-тестів економісти моделювали стабільність чотирьох великих банків: Allied Irish Banks, Bank of Ireland, Educational Building Society і Irish Life & Permanent. Найбільша рекапіталізація (13,5 млрд євро), як виявилося, буде потрібно Allied Irish Banks. BBC News відзначає, що за рахунок попередніх грошових вливань держава вже стала власником контрольних пакетів у банках Anglo Irish Bank, Allied Irish Banks і EBS. Тепер націоналізація загрожує ще двом банкам - Bank of Ireland і Irish Life & Permanent, які дотепер не отримали державну допомогу.
На нову рекапіталізацію будуть пущені кошти з пакета екстреної допомоги від Євросоюзу та МВФ, отриманого Ірландією в листопаді 2010 року.
У період загострення кризи й різкого спаду на ринку нерухомості ірландські банки, що активно кредитували будівництво комерційної нерухомості, не змогли упоратися зі своїми боргами. Тепер банкам доводиться постійно списувати свої активи, а частина з них була націоналізована.
Наприкінці 2010 року економіці Ірландії почала загрожувати боргова криза, від якої раніше постраждали й інші країни ЄС, у тому числі Греція, Іспанія й Португалія. Спершу ірландська влада заявляла, що країна впорається з новою кризою самостійно, але потім погодилася прийняти допомогу Євросоюзу й МВФ у розмірі 85 млрд євро.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас