ФРС розкрила дані про екстрені кредити, надані банкам під час кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС розкрила дані про екстрені кредити, надані банкам під час кризи

Казна та Політика
342
Федеральна резервна система (ФРС) розкрила за розпорядженням суду інформацію про екстрені кредити, надані американським банкам у період фінансової кризи, повідомляє агентство Bloomberg.
Опубліковані дані вперше розкривають назви фінансових інститутів, що запозичили у ЦБ кошти через так зване "дисконтне вікно".
ФРС ніколи не повідомляла даних про позичальників, які користувалися "дисконтним вікном", з моменту запуску цієї програми в 1914 році.
Між тим, в 2009 році Федеральний суд Нью-Йорка розглянув позов кореспондента Bloomberg News Марка Піттмана, який вимагав від ФРС у рамках закону про свободу інформації від 1966 року розкрити дані про одержувачів і умови надання антикризових кредитів, які були видані декільком банкам США в період з квітня по травень 2008 року, і постановив оприлюднити відповідну інформацію.
Так званий Freedom of Information Act (FOIA) зобов'язує всі федеральні відомства забезпечувати вільний доступ громадян до всієї інформації, якою вони володіють, крім матеріалів, які стосуються фінансових документів.
Саме цим винятком хотіла скористатися Clearing House Association LLC, організація, що об'єднує найбільші американські банки, яка оскаржила рішення в Апеляційному суді Нью-Йорка. Проте Верховний суд США 21 березня відхилив апеляцію Clearing House, зобов'язавши ФРС у 5-денний термін розкрити інформацію.
"Це величезний прорив для громадськості, - відзначає колишній юрист Федерального резервного банку Клівленда Уолкер Тодд. - ФРС завжди хотіла зберігати конфіденційність інформації про позичальників. ЦБ не хоче повідомляти людям про те, кому він дає в борг".
"Дисконтне вікно" стало першим інструментом, до якого вдався глава ФРС Бен Бернанке, коли паніка на ринку іпотечних облігацій subprime різко скоротила доступ фінансових організацій до фінансування у 2007 році.
У жовтні 2008 року обсяг кредитів, які залучалися банками через "дисконтне вікно", досяг піку, оскільки кредитні ринки були практично заморожені після краху інвестбанку Lehman Brothers.
"В інтересах ФРС підтримувати свою репутацію, і в сучасному світі це означає, що американському ЦБ необхідно робити все для того, щоб бути якомога більш прозорим", - вважає економіст Carnegie Mellon Universiry Марвін Гудфренд.
"Я не бачу причин, через які Федеральний резерв міг би не хотіти розкривати інформацію про свої дії з певним лагом".
Ухвалений торік закон Додда-Френка зобов'язав Федеральний резерв розкривати відомості про деталі антикризових програм, реалізованих після 21 липня 2010 року, при цьому публікація інформації повинна здійснюватися тільки через два роки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас