Японії все ще далеко до банкрутства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японії все ще далеко до банкрутства

Казна та Політика
566
Судячи зі статистичних даних, Японія на межі банкрутства. Адже і до нещодавнього землетрусу країна била всі рекорди щодо державної заборгованості. Розмір боргу Японії становить майже 200 відсотків річного ВВП країни. Ситуацію посилює необхідність фінансувати тепер і відновні роботи.
Проте банкрутство Японії, незважаючи на ядерну катастрофу, малоймовірне. Зате катастрофа в Японії може мати дуже негативні наслідки для фінансів США. Дещо перебільшеними залишаються страхи, що незабаром у Японії можуть закінчитися гроші. Адже Японії існують особливі закони, що регулюють державні позики.
На відміну від Німеччини чи США, японці практично не залежать від іноземних інвесторів. Їх частка в сумі державного боргу становить трохи менше 5 відсотків. І навіть якщо іноземці виведуть свої капітали з країни, місцеві японські кредитори, наприклад, страхові компанії і пенсійні фонди, тут же компенсують брак грошей.
У небезпеці опиняються державні фінанси США, які дуже залежать від іноземних капіталів. Причому серед кредиторів США Японія - на другому місці, відразу після Китаю. І якщо вони раптом захочуть позбутися державних облігацій США, щоб використовувати гроші у своїх країнах, діра в бюджеті США значно збільшиться. Значні коливання курсів (ієна дорожчає, долар дешевшає) в останні дні показали, що можливість подібного сценарію враховується.
При цьому мова йде не про приватних інвесторів. Японський емісійний банк також може виявитися змушеним реалізувати частину своїх валютних запасів, якщо економіка країни почне переживати спад, і доходи від експорту почнуть скорочуватися. Тим більше що ці валютні резерви якраз і вкладені в державні облігації США.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас