"Заморожені" гроші Лівії стали подарунком світовим банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Заморожені" гроші Лівії стали подарунком світовим банкам

Казна та Політика
2118
Банки країн по всьому світу заморожують рахунки Лівії, розмір яких можна порівняти з обсягами резервних фондів немаленьких держав. Першими на заморожування коштів лівійського уряду пішли США, обсяг готівкових коштів і вкладень у різні фінансові інструменти компаній Уолл-стріт шокував фінансистів - він склав 30 млрд доларів при тому, що останні санкції на гроші Лівії в США місцева влада накладала не так давно, в 2004 році, відзначає CNBC. (Для порівняння, Резервний фонд Росії до кінця лютого склав "лише" 26,12 млрд доларів, або 755,82 млрд рублів). Серед фінансових інститутів, в яких були виявлені лівійські активи, називаються, зокрема, Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan Chase і Carlyle Group.
В адміністрації президента США Барака Обами відзначають, що це найбільше одноразове заморожування зарубіжних фондів в історії США. За даними чиновників США, на яких посилається газета The Wall Street Journal, у лівійського Центробанку більше 100 млрд доларів валютних резервів, а у суверенних фондах країни можуть бути більше 70 млрд доларів. За оцінками Міжнародного валютного фонду, резервів, якими керував ЦБ Лівії, вистачило б на те, щоб покрити трирічний обсяг імпорту країни.
Поки доля багатомільярдних активів перебуває в підвішеному стані. Казначейство США дало розпорядження банкам, в яких зберігаються кошти північноафриканської країни, розмістити ці фонди на рахунки з відсотками за ринковими ставками. Банкірам заборонено здійснювати торговельну діяльність або керувати цими грошима, проте дозволено тримати облігації до погашення та акції. Цінні папери, термін погашення яких закінчується, повинні бути переведені в готівкові кошти. Казначейство США має видавати схвалення на будь-яку транзакцію, операції, які перебувають у процесі, повинні бути завершені. Це означає, що через деякий час банки можуть втратити прибутку, яку вони отримують від управління лівійськими активами, проте значна частина ліквідних активів залишиться на балансі банків, відзначає CNBC.
Для банків США, Великобританії, Австрії та інших країн Євросоюзу "заморозка" - подарунок, про який можна тільки мріяти, вважає Юрій Никішев, заступник голови правління Меткомбанка. "Це означає, що клієнт не зможе забрати гроші з банку. Висловлюючись бухгалтерською мовою, депозит клієнта в пасиві балансу банку блокований. Але банку ніхто не заважає їх використовувати в своє задоволення - актив балансу банку від будь-яких обтяжень вільний, - каже BFM. ru банкір. - Ця ситуація нагадує так звані сплячі рахунки в балансі швейцарських банків, власники яких втратили до них доступ або взагалі покинули наш світ, не залишивши заповіту. Таким чином, єдиною постраждалою країною є Лівія. Але я думаю, що і вона цілком зможе це пережити".
Якщо банк заморозив ці кошти, це не означає, що він їх позбувся, говорить і Дмитро Кльонов, партнер, UFG Wealth Management. "Фактично відбувся арешт грошей всередині банку. Порівнянних прецедентів немає, тому, швидше за все, все буде вирішуватися в індивідуальному порядку", - говорить Кльонов BFM.ru.
Раніше прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заблокував відправку до Лівії великої партії свіжонадрукованих динарів на загальну суму 1,5 млрд доларів. У понеділок Центральний банк Австрії заявив, що близько 1,2 млрд євро (1,66 млрд доларів) на депозитах банків Австрії, пов'язаних з лівійським урядом, були заморожені.
Влада Німеччини розпорядилася заблокувати рахунок в одному з банків країни на 2,8 млн доларів, що належить одному з синів Каддафі, передає AP. Нідерланди також приєдналися до масового блокування лівійських рахунків та інших активів. В ефірі Radio Netherlands Worldwide про це заявив глава голландського Мінфіну, не розкривши оцінки заблокованих активів.
Лівійські гроші знайшлися і в Канаді: ця країна заморозила 2,4 млрд доларів, які можуть належати лівійському лідерові Муаммару Каддафі. Раніше канадська влада повідомила про введення санкцій проти режиму Каддафі. З Лівією припинені всі фінансові операції.
Між тим, за твердженням де-факто міністра нафти Лівії Шукрі Ганема, кошти від поставок нафти зі сходу країни як і раніше надходять на лівійські рахунки, передає AP.
Основну частину закордонних вкладень Лівії контролює Лівійське інвестиційне агентство, суверенний фонд добробуту, заснований в 2007 році для управління нафтовими заробітками країни. За оцінками МВФ, це лівійське агентство контролювало активів на суму близько 40 млрд доларів. Серед них - близько 3% у видавцеві газети Financial Times, компанії Pearson, 7,5% в італійському футбольному клубі "Ювентус", 2,6% одного з найбільших банків Італії UniCredit, 2% в італійському конгломераті Finmeccanica. Крім цього, у списку інвестоб'ектов лівійського капіталу - частка в 100 млн доларів в голлівудської продюсерської компанії Natural Selection.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас