МВФ обіцяє "дуже скоро" опублікувати текст меморандуму з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ обіцяє "дуже скоро" опублікувати текст меморандуму з Україною

Казна та Політика
749
Текст останньої редакції меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ) про надання другого траншу кредиту в розмірі $1,6 млрд, який так і не був офіційно опублікований, все ж таки буде оприлюднений вже найближчими днями.
Про це ZN.UA повідомили у МВФ у відповідь на прохання пояснити тривалу затримку з публікацією документа після його останнього перегляду 22 грудня 2010.
Зокрема, у Фонді пояснили, що причини затримки з публікацією мають адміністративний характер, оскільки засідання ради директорів МВФ відбулося 22 грудня - напередодні свят (католицького Різдва, за яким слідують православні свята).
У зв'язку з цим "традиційні три тижні", які потрібні для фіналізації та публікації документа, насправді стартували з 10 січня. Так що в МВФ пообіцяли оприлюднити остаточний документ "дуже скоро".
Таким чином, простий арифметичний підрахунок дає підстави говорити про те, що текст меморандуму повинен бути опублікований буквально днями, оскільки навіть ці "три тижні", або ж 21 день вже пройшли.
Для порівняння: повний текст першої редакції нинішньої угоди між МВФ і Україною був оприлюднений на сайті фонду 11 серпня - менш ніж через два тижні після затвердження радою його директорів.
Разом з тим, неофіційні пояснення, попутно отримані ZN.UA, вказують, що у затримки могла бути і ще одна причина: узгодження публікації всіляко затягувала українська сторона, мабуть, побачивши в тексті меморандуму якусь небажану для населення інформацію.
Як відомо, однією з головних вимог МВФ є проведення пенсійної реформи. Тому не виключено, що в останній версії меморандуму, умови якого і переглядалися в ході листопадового візиту місіонерів МВФ, дедлайн з ухвали пенсійного закону був відсунутий на більш пізній час (з урахуванням реальної неможливості укластися в раніше встановлені терміни, тобто до 31 грудня 2010-го).
Нагадаємо, після першого перегляду програми, 22 грудня 2010 року, фонд ухвалив рішення виділити Україні другий транш у розмірі 1 мільярд SDR.
Програма stand-by для України була затверджений 29 липня 2010 року на суму $15,8 млрд. Кредит більш ніж у сім разів перевищує квоту України, що розраховується на основі внесків країни до бюджету фонду.
Україна вже отримала перші два транші нового кредиту МВФ у розмірі $1,89 млрд і $1,6 млрд.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас