За новими тарифами можна не платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За новими тарифами можна не платити

Казна та Політика
16735
На засіданні Ради регіонів Президент країни зробив гострий випад, адресований безпосередньо прем'єр-міністру, який стосується гарячої соціальної теми - тарифоутворення в сфері житлово-комунальних послуг.
"Вимагаю від уряду та місцевої влади виваженої та справедливої політики в цій сфері. Тому прошу уряд терміново проаналізувати реалізацію закону України "Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України" та вжити невідкладних заходів для повноцінної реалізації повноважень регулятора в сфері житлово-комунального господарства. Ситуація, яка зараз існує, - неприпустима", - заявив Віктор Янукович.
Ситуація справді критична. Підписаний головою держави 9 липня минулого року закон про новий регуляторний орган на ринку житлово-комунальних послуг не виконаний за жодним пунктом. Хоча ще влітку чиновники на нього покладали великі надії.
Норми закону не залишають Миколі Азарову шансів для виправдань. "Формування Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України, її апарату та територіальних органів має бути завершено до 1 січня 2011 року", - наголошується в документі.
При цьому, голову і чотирьох членів комісії, згідно з положеннями закону, повинен призначити Президент за поданням прем'єра. Мабуть, за півроку з часу ухвали закону ніяких подань з боку глави уряду на Банкову не надходило. Якщо ж вони були - тоді, відповідно, з призначенням зволікав Президент.
Втім, ситуація, що склалася в країні після Нового року, дивовижна не самим фактом відсутності профільного регулятора. Справа в тому, що функції Нацкомісії регулювання ринку компослуг до моменту її формування були покладені на Національну комісію регулювання електроенергетики (НКРЕ). А виходячи з логіки закону, новий регулятор повинен був з'явитися в країні 1 січня 2011 року.
Нацкомісії не існує до сьогоднішнього дня. Зате 20 січня НКРЕ переглянула тарифи на водопостачання та водовідведення для населення по "Київводоканалу" і ще 38 міським водоканалам у бік збільшення. Згідно з цим рішенням, з 1 лютого тариф тільки "Київводоканалу" на холодне водопостачання зросте на 11% - до 1,41 грн за 1 куб. м (без ПДВ), на водовідведення - на 9,6%, до 1,09 грн за 1 куб. м (без ПДВ). Чи були в НКРЕ для цього повноваження - може перевірити будь-який українець, звернувшись до суду.
З одного боку, суд може зупинитися на точному формулюванні закону: "Національна комісія регулювання електроенергетики України виконує функції державного регулювання у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення до закінчення процесу формування Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України". Терміни тут не вказані. А отже, питання можна ставити тільки про бездіяльність прем'єра та/або Президента.
З іншого боку, вважають експерти Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів житлово-комунального господарства (ВАПІ ЖКГ), закон прямо прив'язує розширені повноваження НКРЕ до дати 1 січня 2011, оскільки саме до цієї дати, не пізніше і не раніше, має бути сформована Нацкомісія регулювання ринку компослуг.
"Зважаючи на те, що на 1 січня 2011 року до закону України "Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України" не були внесені зміни про продовження повноважень НКРЕ з виконання функцій Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України, можна говорити про те, що НКРЕ затвердила тарифи в січні 2011 року за відсутності відповідних повноважень", - пояснили "Коментарям" в Асоціації.
У самій НКРЕ виданню не змогли прокоментувати це положення закону, запросивши на прес-конференцію голови комісії, яка відбудеться найближчого четверга.
Якщо ж глибше покопатися у вітчизняному законодавстві, що стосується сфери ЖКГ, то на поверхню спливає невідповідність у законах "Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України" та "Про житлово-комунальні послуги", яка блокує підвищення тарифів для населення на централізоване опалення та постачання гарячою і холодною водою.
Як вже писали "Коментарі", авторство законопроекту, покликаного виправити ситуацію, належить трьом народним депутатам від "Народної Партії": Володимиру Герасимчуку, Валерію Баранову та Ігорю Головченко.
Зокрема, депутати звернули увагу на різночитання в термінології двох зазначених законів. Так, відповідно до закону "Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України" цей орган (а до 1 січня 2011 року - НКРЕ) встановлює тарифи на:
- теплову енергію,
- транспортування теплової енергії магістральними та місцевими тепловими мережами,
- постачання теплової енергії,
- послуги централізованого водопостачання,
- послуги централізованого водовідведення.
Разом з тим, закон "Про житлово-комунальні послуги", який є базовим галузевим документом, для визначення відповідних житлово-комунальних послуг використовують такі терміни:
- централізоване опалення,
- централізоване постачання холодною і гарячою водою,
- централізоване водовідведення.
Таким чином, навіть якщо за НКРЕ залишається право встановлювати тарифи на тепло і воду, і навіть якщо Нацкомісія регулювання ринку компослуг була б створена у Новорічну ніч, на практиці і перший, і другий регулятор можуть встановити тарифи тільки на централізоване водовідведення.
Чому тільки вчора Президент звернув увагу на прикру помилку - залишається загадкою. В останню чергу можна припустити, що на Банковій усвідомили ситуацію, за якої будь-яке підвищення тарифів на опалення і водопостачання з 1 січня і до моменту створення поки що міфічного органу регулювання, є незаконним. Принаймні, поки не внесуть відповідні правки в обидва законодавчі акти. І як тільки цей факт отримає широкий розголос, суди завалять позовами. А задовольнятися подорожчанням одного лише "каналізаційного" тарифу на водовідведення (до якого можна додати хіба що подорожчання електроенергії - незаперечні повноваження НКРЕ) - досить незручно за чинними зобов'язаннями перед МВФ.
Андрій Сантарович
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас