"Укрнафта" планує вийти на Лондонську фондову біржу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрнафта" планує вийти на Лондонську фондову біржу

Фондовий ринок
410
Акціонери ВАТ "Укрнафта" планують перетворити компанію на публічне АТ і вивести на Лондонську фондову біржу (London Stock Exchange, LSE) з метою залучення коштів для створення публічної вертикально інтегрованої нафтогазової компанії (ВІНК), повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в уряді України.
Посилаючись на проект угоди про співпрацю і взаєморозуміння держави і міноритарних акціонерів, які сукупно володіють більше 90% "Укрнафти", він відзначив, що акціонери планують здійснити додаткову емісію акцій компанії, що і стане основою для виходу на біржу.
За словами джерела, залучені кошти від розміщення планується направити на покупку нафто- і газопереробних цілісних майнових комплексів, автозаправних комплексів, комплексів з перевалки, об'єктів трубопровідної інфраструктури, на модернізацію існуючих активів "Укрнафти".
За даними джерела, документ містить норми, згідно з якими до створення ВІНК на "Укрнафті" планується провести аудит за міжнародними стандартами, здійснити незалежну оцінку ринкової вартості активів компанії.
Джерело відзначило, що підписантами угоди з боку держави визначено Національну акціонерну компанію "Нафтогаз Україна" (володіє 50% +1 акція "Укрнафти"), з боку міноритаріїв - компанії Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited, Bordo Managament Limited, Balliotti Enterprises Limited, Renalda Investments Limited (володіють 40,47% "Укрнафти").
Крім того, свої підписи під документами в ролі третьої сторони повинен поставити представник "Укрнафти", четвертого боку - представник уряду України.
За інформацією співрозмовника агентства, підписанти домовилися, що міноритарні акціонери запропонують кандидатуру на посаду глави правління "Укрнафти", а держава в особі "Нафтогазу України" погоджує цю кандидатуру.
Як повідомлялося, на зборах акціонерів 25 лютого 2011 р. "Укрнафта" на вимогу "Нафтогаз України" винесла питання переобрання голови правління, реорганізації з ВАТ у публічне АТ, дематеріалізації акцій.
Акціонери "Укрнафти" на позачергових зборах 22 березня 2011 р. розглянуть питання затвердження програми створення на базі компанії публічної ВІНК, питання попереднього схвалення значних правочинів, які будуть здійснюватися суспільством у 2011 році.
Основними акціонерами "Укрнафти" є НАК "Нафтогаз України" і група компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ).
Менеджмент "Укрнафти" контролюють структури, дружні акціонерам Приватбанку.
Акції "Укрнафти" є високоліквідними цінними паперами на біржовому ринку України, входять до складу індексних кошиків провідних фондових бірж - "Української біржі" і ПФТС (обидві - Київ).
За підсумками торгів у 2010 році на "Українській біржі" вони вийшли в лідери за обсягом угод (2,962 млрд грн) і показали один з найкращих темпів зростання - на 253,3%, причому в грудні 2010 року вони подорожчали на 53,3% - до 595,5 грн.
Станом на середину дня 13 січня 2011 року ціна акцій на "Українській біржі" перебувала на рівні 599,39 грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас