Fitch: Європа відчує податково-бюджетні та операційні проблеми у 2011 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Європа відчує податково-бюджетні та операційні проблеми у 2011 році

316
Прогноз на 2011 рік для місцевих і регіональних органів влади в Європі залишається непростим, говориться у звіті міжнародного рейтингового агентства Fitch "Прогноз на 2011 рік із європейських субнаціональних утворень: податково-бюджетні та операційні труднощі співпадають".
Агентство чекає подальших негативних рейтингових дій в 2011 році на розвинених ринках Європи, де зниження економічної активності було серйознішим, включаючи Іспанію і Португалію. В той же час ситуація складалась сприятливіше на ринках, що розвиваються, де Fitch провело менше негативних рейтингових дій.
За станом на кінець листопада 2010 року 20% рейтингів субнаціональних утворень у Європі мали "негативний" прогноз, з них 88% на розвинених ринках і 12% в країнах з економікою, що розвивається. Fitch вважає, що вірогідною загальною тенденцією на 2011 рік буде зниження, а не підвищення рейтингів, і подальший перегляд прогнозів із рейтингів на "негативний". Стабілізація рейтингових дій почнеться із 2012 року, коли очікується нормалізація податково-бюджетних доходів.
"Хистке відновлення європейської економіки ускладнює фіскальне середовище для субнаціональних утворень. Крім того, політика підтримки капітальних витрат як антициклічний захід та інструмент модернізації місцевої економічної інфраструктури зумовила загальний високий рівень капітальних витрат. І хоча недавні кроки зі зниження дефіциту призвели до зменшення капітальних витрат, цього було недостатньо, оскільки частина дефіцитів відносилася до операційного рівня".
Багато місцевих та регіональних органи влади відчули різке зниження податково-бюджетних доходів протягом 2008 і 2009 років, а в 2010 році, за оцінками Fitch, зростання доходів було досить слабким. Зниження доходів відносно 2008 року було сильнішим в тих місцевих і регіональних органів влади, податкові збори в яких тісно пов'язані з економічною активністю (наприклад, податок на прибуток організацій і податок на доходи фізичних осіб), а також пов'язані із вжитком (наприклад, ПДВ) зважаючи на рівень довіри споживачів, що знизився. Доходи від податків на майно також різко зменшились внаслідок призупинення будівельної діяльності і зниження цін на житло,що призвело до зменшення податкової бази.
Нижчі податкові доходи і труднощі із забороною операційних витрат негативно позначилися на бюджетах багатьох субнаціональних утворень. Це також призвело до значного зростання боргу за ситуації, коли доступ на ринки капіталу і до довгострокових банківських кредитів ускладнився, що зумовило вищі ризики рефінансування, наголошується у повідомленні Fitch.
Регіони Іспанії і Італії, до відповідальності яких входить надання освітніх і медичних послуг, відчули особливо сильну дію кризи, і падіння доходів у поєднанні з нездатністю значно скоротити витрати стали основними причинами негативних рейтингових дій. Пріоритетом цих регіонів буде скорочення операційних витрат, оскільки динамічне зростання податкових зборів, ймовірно, почнеться через декілька років.
Інша ситуація спостерігалась у Росії, де поліпшення фіскального середовища, низький загальний борг і підтримка з боку центрального уряду призвели до низки позитивних рейтингових дій, зазначають у Fitch.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас