Янукович у ніч на п'ятницю запустив адміністративну реформу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович у ніч на п'ятницю запустив адміністративну реформу

3696
Президент України Віктор Янукович розпочав перший етап адміністративної реформи у державі, суттєво змінивши структуру виконавчої влади.
У ніч із четверга на п'ятницю глава держави видав указ "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади", що передбачає реорганізацію цілої низки міністерств і відомств.
Як наголошується у документі, він виданий для оптимізації системи центральних органів виконавчої влади, усунення дублювання їх повноважень, забезпечення скорочення чисельності управлінського апарату і витрат на його утримання, підвищення ефективності державного управління.
Одночасно глава держави видав відповідні кадрові укази про призначення нових міністрів. При цьому у чотирьох випадках міністрами стали віце-прем'єри, які тепер будуть поєднувати ці посади.
Зокрема, президент доручив створити Міністерство аграрної політики і продовольства та Державну інспекцію сільського господарства, реорганізувавши Міністерство аграрної політики. Очолювати його буде, як і раніше, міністр Микола Присяжнюк.
Міністерство економіки буде реорганізовано у Міністерство економічного розвитку і торгівлі , на яке також будуть покладені функції у сфері реалізації державної регуляторної політики, державної політики з питань розвитку підприємництва, регулювання цінової політики (крім питань реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців). У зв'язку з цим перший віце-прем'єр Андрій Клюєв тепер став першим віце-прем'єром-міністром економічного розвитку і торгівлі.
Президент також об'єднав Мінпаливенерго та Мінвуглепром у Міністерство енергетики та вугільної промисловості , призначивши його керівником міністра палива та енергетики Юрія Бойка.
На базі міністерства транспорту та зв'язку будуть створені Міністерство інфраструктури , Державна автотранспортна служба, Державна авіаційна служба, Державна служба зв'язку та Державна служба морського і річкового транспорту України. При цьому на нове міністерство покладено функції із реалізації державної політики у сфері туризму. У зв'язку цим нове призначення отримав віце-прем'єр Борис Колесников, який тепер став віце-прем'єром - міністром інфраструктури.
У свою чергу, Міністерство культури і туризму реорганізовано у Міністерство культури та Державне агентство з питань кіно. При цьому на Мінкульт, який, як і раніше, очолюватиме Михайло Кулиняк, покладено функції із реалізації державної політики у сферах міжнаціональних відносин, захисту прав національних меншин, релігії.
На базі Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи президент організував Міністерство надзвичайних ситуацій , створивши також Державну службу гірничого нагляду та промислової безпеки, Державне агентство з управління зоною відчуження та Державну інспекцію техногенної безпеки України, і залишивши на посаді міністра Віктора Балогу.
Нове Міністерство освіти і науки та молоді і спорту , утворене на базі Міністерства освіти і науки та Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту, очолив міністр освіти і науки Дмитро Табачник. У рамках реорганізації цієї сфери президент створив Державну службу інтелектуальної власності та Державну службу молоді та спорту України.
На базі Міністерства охорони навколишнього природного середовища України глава держави створив Міністерство екології та природних ресурсів , Державну екологічну інспекцію і Державну службу геології і надр. Посаду міністра зберіг Микола Злочевський.
Президент також об'єднав Міністерства регіонального розвитку і будівництва та з питань житлово-комунального господарства в Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України , звільнивши обох міністрів і призначивши віце-прем'єра Віктора Тихонова віце- прем'єром-міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.
Нарешті, згідно з указом, в результаті реорганізації Міністерства праці та соціальної політики створено Міністерство соціальної політики і Державна інспекція України з питань праці. У зв'язку з цим віце-прем'єр Сергій Тігіпко отримав нову посаду віце-прем'єра соціальної політики.
Президент ліквідував Міністерство промислової політики, доручивши створити на його базі Державне агентство з управління державними корпоративними правами.
Свої посади зберегли міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, міністр юстиції Олександр Лавринович, міністр фінансів Федір Ярошенко, міністр оборони Михайло Єжель, міністр охорони здоров'я Зиновій Митник, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов.
Таким чином, загальну кількість міністерств скорочено з 20 до 16. Своєї посади також позбувся міністр Кабінету міністрів Анатолій Толстоухов.
У результаті до складу Кабінету міністрів, який, як і раніше, очолює Микола Азаров, тепер будуть входити 17 осіб (із урахуванням прем'єра), а не 26, як це було до останнього часу. Кількість співробітників Кабміну, в даний час складає 1174 людини, буде скорочено більше, ніж на половину
У цілому з 112 органів центральної виконавчої влади створено 63. З них 16 міністерств, 28 служб, 12 агентств та 7 інспекцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас