Ірландію врятували від банкрутства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландію врятували від банкрутства

Казна та Політика
887
Міністри фінансів 27 країн ЄС та уряд Ірландії схвалили програму екстреної фінансової допомоги на EUR85 млрд., яка дозволить країні пережити бюджетну кризу. Ірландія отримуватиме міжнародну допомогу протягом трьох років. Офіційно план фінансової допомоги буде затверджений 7 грудня, коли парламент Ірландії повинен прийняти новий бюджет країни на 2011 р., що передбачає заходи жорсткої економії.
Кошти будуть спрямовані на покриття дефіциту держбюджету і на підтримку банків. Так, EUR50 млрд. будуть витрачені на потреби бюджету протягом найближчих чотирьох років. Решта EUR35 млрд. передбачені для банківської системи. За словами прем'єр-міністра Ірландії Брайана Коуена, EUR10 млрд. з виділеної ЄС суми будуть негайно направлені на збільшення резервних капіталів банків, підтримку яким надає держава.
Обсяг міжнародної допомоги, яку отримає Ірландія, складе EUR67,5 млрд. ЄС зобов'язався надати Ірландії EUR45 млрд. При цьому EUR22,5 млрд. буде надано через Європейський механізм фінансової стабілізації (EFSM) і EUR17,7 млрд.- через Європейський фонд фінансової стабільності. До країн єврозони приєдналися ще три країни, які запропонували Ірландії прямі позики. Так, Великобританія надасть EUR3,8 млрд., Швеція - EUR600 млн., Данія - EUR400 млн. Міжнародний валютний фонд (МВФ) направить на порятунок Ірландії EUR22,5 млрд.
Сама Ірландія зобов'язалася виділити на підтримку самої себе EUR17,5 млрд.- рівно половину суми, що виділяється на підтримку банківського сектора. При цьому уряд Ірландії використовує кошти Національного резервного пенсійного фонду. Якщо раніше закони ЄС і Ірландії не допускали використання коштів пенсійного фонду для подібних цілей, то в результаті переговорів ЄС таку згоду дав. Крім того, Ірландія припинить надавати фінансову допомогу Греції, сума якої до середини 2013 р. склала б близько $1 млрд.
Уряд Ірландії був змушений просити про допомогу, оскільки через високі відсоткові ставки із держоблігацій вони втратили можливість позичати гроші на фінансових ринках. Так, прибутковість із десятирічних держоблігацій Ірландії цього місяця досягла історичного максимуму в 9,19% річних.
Середня ставка із кредитів, що надаються Ірландії, складе близько 5,8% річних. Це на 0,6% більше в порівнянні зі ставкою, яку платитиме за міжнародну допомогу Греція (5,2%), проте значно нижче за прибутковість із десятирічних держоблігацій Ірландії на фінансових ринках (9,19%). При цьому ставка може змінюватися залежно від часу і ринкових умов. В ході переговорів Німеччина наполягала на тому, аби гроші надавалися під 7% і такий високий відсоток продемонстрував, що кредит не є занадто дешевим. В той же час уряд Ірландії намагався отримати міжнародну фінансову допомогу під 5% річних. За розрахунками ірландського уряду, до 2014 р. виплати із кредитів складуть близько 20% всіх бюджетних витрат країни.
Міністри фінансів країн ЄС пом'якшили вимоги відносно темпів зменшення дефіциту державного бюджету Ірландії. Тепер влада країни повинна зменшити дефіцит держбюджету до рівня 3% ВВП до 2015 р., а не до 2014 р., як планувалося. При цьому декількома днями раніше уряд Ірландії стверджував, що зменшить у 2011 р. дефіцит державного бюджету країни до 9,1% від ВВП, в 2012 р.- до 7%, в 2013 р.- до 5,5% і в 2014 р.- до 2,8%. Даючи Ірландії відстрочення, міністри врахували обережніші прогнози зростання ВВП Ірландії в 2011 і 2012 рр. і необхідність додаткової рекапіталізації банків, здійснюваної згідно із виробленою програмою. Міжнародна допомога дозволить Ірландії зберегти найнижчу в Європі ставку корпоративного податку на прибуток, який складає 12,5%.
Ірландський прем'єр-міністр Брайан Коуен заявив, що домовленості із Євросоюзом - "найкращі" для його країни. За його словами, операція з європейцями надає "украй важливий час і простір для того, щоб успішно і переконливо вирішити проблеми, з якими ми маємо справу з початку фінансової кризи". Дані про параметри фінансової допомоги Ірландії вселили упевненість у інвесторів на фінансових ринках: вартість акцій ірландських банків Allied Irish Banks і Bank of Ireland різко зросла.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас