Китай посилить контроль вільних капіталів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай посилить контроль вільних капіталів

234
Центробанк КНР заявив, що боротьба з надлишковою ліквідністю, яка надходить на китайський ринок з США, Євросоюзу і Японії, не обмежиться вже прийнятими і чинними заходами. Головний фінансовий регулятор країни планує використовувати низку інструментів для посилення контролю вільних капіталів і відновлення кредитної галузі, передає CNTV.
Заступник директора Центробанку КНР Ху Сяолянь повідомила, що обмеження обсягу кредитів, на яке регулятор пішов заради посилення контролю над ліквідністю, вже зіткнулося з низкою перешкод. На початку тижня ЦБ установив ліміт на обсяг позик. Відповідно до нього, банки країни могли видати не більш ніж 7.5 трлн юанів кредитів. Проте за період з січня по жовтень цього року обсяг кредитування вже склав 6 трильйонів 900 млрд юанів, тому протягом найближчого місяця в банківській галузі Китаю буде відчуватися серйозний брак кредитних коштів.
Для боротьби з капіталом, який вивільнився і кинувся на ринки, що розвиваються, в результаті дій ФРС Сполучених Штатів, Центробанк КНР уже пішов на такі заходи, як підвищення норми резервування і відсоткової ставки. Але курс юаня продовжує зростати, тому навіть ті перепони, які встановлює фінансовий регулятор, не дозволять повністю перекрити потік так званої "гарячої" ліквідності. Як наслідок - ціни на китайському внутрішньому ринку вже почали і можуть продовжити стрімке зростання, спровоковане припливом великих обсягів спекулятивного капіталу.
Центробанк вже звернувся до фінансових інститутів країни з рекомендацією якомога ретельніше планувати темпи і обсяги кредитування приватних і юридичних осіб. Разом з тим Ху Сяолянь заявила, що регулятор продовжить вносити корективи в монетарну політику відповідно до ринкових вимог і поточної ситуації в економіці країни.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас