"Ъ": ВВП іде на хорошу оцінку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ВВП іде на хорошу оцінку

Казна та Політика
528
Нацбанк оприлюднив свої оцінки економічної ситуації в країні. За даними регулятора, кумулятивне зростання ВВП в січні-жовтні склало 4,8%, що на 0,1 відсоткового пункти більше в порівнянні з вереснем. Досягти прискорення економічного зростання дозволив несподівано високий показник жовтня - 5,6%. Це сталося, перш за все, завдяки прискоренню зростання промислового виробництва на 4,8% в порівнянні з вереснем, що дозволило утримати кумулятивний показник промислового виробництва січня-жовтня на рівні 10,2%. Виробництво розвивалося завдяки істотному поліпшенню ситуації в електроенергетиці, металургії, хімічній і харчовій промисловості.
В жовтні в Нацбанку і уряді заявляли, що за підсумками I-III кварталів зростання ВВП склало 4,9%, знизившись в порівнянні з I півріччям на 0,5 відсоткового пункту. Тепер НБУ відзначає ще помірніші темпи розвитку економіки. "За цей час були оприлюднені дані Держкомстату за підсумками III кварталу (зростання ВВП 3,5%, - Ъ), і вони виявилися трохи гіршими за наші очікування", - пояснив виконавчий директор з економічних питань НБУ Ігор Шумило.
Регулятор не чекає падіння річного ВВП нижче 4%. "Все-таки прискорення економічного зростання почалося в листопаді-грудні минулого року, а тому доки база порівняння не настільки сильно впливала на результати. Крім того, жовтневе прискорення економічного зростання сталося на тлі погіршення зовнішньої кон'юнктури, що також має уповільнити показники наступних місяців", - зазначає Шумило. "Проте не треба говорити про те, що жовтневе прискорення стало непомітним - раніше ми відзначали, що за підсумками року зростання ВВП досягне 4%, а тепер чекаємо, що буде більше 4%", - уточнює він.
Втім, експерти менш консервативні в своїх прогнозах річного приросту ВВП. "Гальмування зростання ВВП, безумовно, буде, проте не можна стверджувати, що темпи економічного зростання сповільняться до 4%. Все-таки значного погіршення світового попиту на метал, що називають однією з основних причин такого гальмування, поки не сталося, а значить, об'єми експорту металопродукції до кінця року будуть стабільно високими", - говорить аналітик ГИК Concorde Capital Микита Михайличенко, прогнозуючи зростання ВВП за підсумками року на рівні 4,3-4,5%.
"Частково нівелювати ефект бази порівняння може нинішнє зростання припливу іноземних інвестицій, що почалося в III кварталі. Якщо значна частина цих інвестицій піде в основний капітал підприємств, позитивний ефект буде помітний ще в нинішньому році", - додає керівник аналітичного відділу групи компаній "Інвестиційний капітал Україна" Олександр Вальчишен.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас