Мінфін стане головним органом реалізації єдиної державної політики у сфері фінпослуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін стане головним органом реалізації єдиної державної політики у сфері фінпослуг

Казна та Політика
286
Міністерство фінансів України має намір в законодавчому порядку отримати статус головного органу в системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації єдиної державної політики у сфері фінансових послуг.
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив начальник відділу розвитку страхового ринку, недержавного пенсійного забезпечення і небанківських кредитних послуг Департаменту політики розвитку ринку фінансових послуг Міністерства фінансів України Іван Угрін під час конференції "Посилення сектора фінансових послуг в Україні".
Зокрема, за його словами, на сьогоднішній день всі проекти нормативно-правових актів з питань фінансових послуг, які вносяться на розгляд Кабінету міністрів України, повинні узгоджуватися з Міністерством фінансів. При цьому повноваження регуляторних органів визначені на законодавчому рівні, а Мінфіну - ні. За словами Угріна, це не дозволяє Мінфіну повною мірою і відповідно до міжнародної практики забезпечувати реалізацію єдиної державної фінансової політики у сфері фінансових послуг.
У зв'язку з цим, Міністерство фінансів розробило законопроект про внесення змін до закону України "Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг" (відносно створення правових підстав для формування єдиної державної фінансової політики у сфері фінансових послуг).
Так, документом пропонується надання права на доступ до інформації баз даних один одного кожного з регуляторів, оперативні наради під головуванням міністра фінансів України. Документом пропонується надати Мінфіну такі повноваження: вносити на розгляд уряду проекти нормативно-правових актів у сфері регулювання ринку фінансових послуг, визначати порядок обміну інформацією між Мінфіном і центральними органами виконавчої влади - регуляторами фінансових ринків. Крім того, пропонується надати міністрові фінансів право отримувати звітність регуляторів із статусом центрального органу виконавчої влади, узгодження з міністром плану роботи регулятора. Пропозиції міністра фінансів будуть обов'язковими для розгляду керівниками регулювальників із статусом центрального органу виконавчої влади.
Регулятори, згідно із законопроектом, повинні будуть подавати до Мінфіну плани роботи наступного року і заходи відносно реалізації основних напрямів і стратегічних цілей їх діяльності; надавати проекти нормативно-правових актів; подавати звіти про результати їх діяльності.
Як підкреслив Угрін, вище вказані вимоги стосуються Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку, Держфінпослуг і не відносяться до Національного Банку України, оскільки він не є центральним органом виконавчої влади.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас