ВР замінила транспортний податок транспортним збором — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР замінила транспортний податок транспортним збором

2791
Верховна Рада зберегла в проекті Податкового кодексу при розгляді його в другому читанні норму про відміну з 2011 року регулярного податку, який сплачується власниками транспортних засобів. За підтримку статті №234 Податкового кодексу, де передбачена вказана норма, проголосували 247 депутатів за мінімально необхідних 226.
При першому читанні цей розділ називався "Податок на транспортні засоби", проте депутати вирішили його перейменувати і використовувати в розділі слово "збір" замість "податок" у відповідних відмінках.
За проектом, транспортний збір стягуватиметься лише при першій реєстрації транспортного засобу з його власника, тоді як зараз, окрім такого податку, сплачується ще податок при перереєстрації транспортного засобу, а також перед проведенням техогляду щороку або 1 раз в 2 роки (юрособами - щокварталу).
Депутати вирішили зберегти диференціацію розміру збору залежно від потужності двигуна транспортного засобу, а також терміну його експлуатації.
При цьому якщо зараз для кожного періоду користування автомобілем встановлена конкретна ставка, то із 2011 року планується визначати її шляхом множення базової ставки (новий автомобіль) на коефіцієнт 2 - для автомобілів б/в до 8 років, і коефіцієнт 40 - для автомобілів б/в більше 8 років.
В цілому базові ставки збору трохи підвищуються лише для автомобілів з об'ємом двигуна 1001-1800 куб. см, проте при реєстрації в Україні уживаного до 8 років автомобіля будь-якої потужності доведеться платити приблизно в 1,5-2 рази більше, ніж зараз.
Разом з тим реєстрація автомобілів б/в більше 8 років з об'ємом двигуна 1001-2500 куб. см коштуватиме стільки ж або дешевше.
Наприклад, за реєстрацію нового автомобіля з об'ємом двигуна 1500 куб. см доведеться платити 75 гривень (зараз - 60 гривень), такий самий автомобіль б/в до 8 років обійдеться в 150 гривень (75 гривень), б/в більше 8 років - в 3 тисяч гривень, як і зараз.
В даному розділі проекту Податкового кодексу депутати також передбачили введення транспортного збору на судна, літаки та гелікоптери.
Крім того, Рада виключила із законопроекту механізм індексації ставок податку залежно від інфляції, який був передбачений в ньому при першому читанні.
Нагадаємо, Кабмін пропонує парламенту передбачити набуття чинності Податкового кодексу з 2011 року.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас