Індії загрожує крах системи мікрофінансування через дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індії загрожує крах системи мікрофінансування через дефолт

Казна та Політика
725
Швидка еволюція системи мікрофінансування в Індії може розпастись, оскільки майже всі боржники в одному з найбільших штатів країни Андхра-Прадеш перестали виплачувати кредити через заклики політиків, що звинуватили галузь в тому, що вона заробляє надприбутки за рахунок бідних.
Як пише The New York Times, криза формується вже декілька тижнів, і зараз напруженість досягла критичного рівня.
Індійські банки, які забезпечують 80% коштів для видачі мікрокредитів найменш забезпеченим верствам населення, стурбовані тим, що цей сегмент може принести їм більше збитків, ніж світова фінансова криза, яку індійський фінсектор пережив майже без втрат. Обсяг активів індійських банків, залучених у сферу мікрокредитування, оцінюється в $4 млрд.
Локальна криза в Індії може швидко перекинутися на сусідні країни, а потім розповзтись по всьому світу, побоюються експерти.
Мікрокредити видаються людям, які дуже бідні, аби отримати звичайний кредит, для відкриття або розвитку невеликого власного бізнесу. Індія була однією з перших країн, де почалося становлення мікрокредитування.
Різні добродійні фонди, Світовий банк і венчурні підприємства використовували Індію як полігон для випробувань різних соціальних фінансових програм, які направлені одночасно на генерування прибутку і вирішення соціальних завдань. Потім індійський досвід широко використовувався в інших країнах Азії, в Африці і Латинській Америці, тому в разі краху індійської системи інші подібні схеми можуть скластися як картковий будиночок.
Останнім часом у світі з'явилось багато підприємств у сфері мікрофінансування, які видавали мікрокредити або здійснювали мікрострахування під надхмарно високі відсотки, не звертаючи уваги на те, зможуть реципієнти колись виплатити кредит чи ні. При цьому в Індії відсоткові ставки із мікрокредитів є чи не найнижчими в світі. Компанії у сфері мікрофінансування навіть почали знижувати їх на тлі зростання обсягів. Так, найбільша комерційна фірма Індії в цьому сегменті SKS Microfinance за декілька років знизила відсоткову ставку на шість відсоткових пунктів - до 24% річних.
Деякі індійські чиновники вважають, що мікрофінансування може зіграти для Індії настільки ж негативну роль, як subprime іпотека для США: благородна на перший погляд ідея (надати доступ до іпотечного кредитування малозабезпеченим американцям) перетворилася на безрозсудну гонитву за прибутком і зрештою призвела до колапсу світової банківської системи.
В Індії набула розголосу історія жінки на ім'я Дургамма Даппу - овдовілої селянки з бідного села в штаті Андхра-Прадеш, яка узяла перший мікрокредит в приватної компанії, аби побудувати будинок. У неї ніколи не було ні банківського рахунку, ні навіть постійного джерела доходу, проте компанія видала їй $200. Потім Д.Даппу пішла в наступну компанію, а потім ще в одну і так до тих пір, поки її борги не склали майже $2000. У вересні вона втекла з рідного села, а її сім'ї довелося віддати на сплату кредитів крихітний наділ землі, що складав все її майно.
"Ці установи використовують дуже жорсткі методи для збору кредитів. Вони не дивляться на стійкість, не перевіряють, чи будуть гроші використані в цілях, що приносять прибуток. Вони просто роблять гроші", - зазначив міністр сільського розвитку штату Андхра-Прадеш Васант Кумар.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас