Лише один з трьох українців згоден на підвищення пенсійного віку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лише один з трьох українців згоден на підвищення пенсійного віку

187
Українці розраховують лише на державну пенсію і негативно ставляться до можливого збільшення пенсійного віку.
За даними опитування Інституту Горшеніна, більшість українців (80,3%) вважають, що Україні потрібна пенсійна реформа. З них відповідь "точно так" на це питання відповіли 58,4% респондентів, "скоріше так" - 21,9% опитаних. Не вважають пенсійну реформу необхідною 3,2% громадян України. З них відповідь "скоріше ні" на це питання дали 2,3%, "точно ні" - 0,9% опитаних. Не змогли відповісти на дане питання 16,5% респондентів.
Опитування показало, що переважна більшість громадян України (90,3%) чули про те, що уряд планує збільшити вік виходу на пенсію. Не чули про це лише 5,8% респондентів, а 3,9% - не змогли відповісти на дане запитання.
Більше половини українців (57,1%) негативно ставляться до подібної ініціативи уряду. З них відповідь "точно негативно" обрали 41,8% респондентів, "швидше негативно" - 15,3%. Позитивно оцінює цю ініціативу кожен третій респондент (33,3%). З них 22,1% дали відповідь "точно позитивно", 11,2% - на це питання відповіли "скоріше позитивно". Вагалися з відповіддю 9,6% опитаних.
Велика частина українців (64,6%) погодилася б на збільшення пенсійного віку в тому випадку, якби після цього розмір пенсії відповідав європейським стандартам. З них відповіли на питання "точно так" 46,7%, "скоріше так" - 17,9% респондентів. Не погодилися б на збільшення пенсійного віку за такої умови 7,8% опитаних. З них відповідь "скоріше ні" дали 4,1%, "точно ні" - 3,7%. При цьому більше чверті громадян України (27,6%) не змогли відповісти на дане запитання.
Основними причинами, за якими уряд планує збільшити пенсійний вік, українці вважають брак коштів у бюджеті (59,4%) і відсутність коштів у Пенсійному фонді (55,3%). Пов'язують дану ініціативу уряду з необхідністю збільшення розміру пенсії 42,4%, з відтоком працездатного населення - 35,2%, із загальною світовою тенденцією підвищення пенсійного віку - 30,6%, з вимогами МВФ - 27,4%, зі старінням населення - 19,4% опитаних. Інші причини назвали 3,2% респондентів, а 2,1% - не змогли відповісти на дане питання.
На думку майже половини українців (45,4%), пенсійна система в нашій країні повинна бути солідарною (кошти на виплату пенсій беруться з податків працюючих громадян). Менше третини опитаних (30,6%) вважають, що пенсійна система повинна бути накопичувальною (відрахування від зарплати накопичуються на спеціальних рахунках), а 2,5% респондентів висловили думку, що пенсійна система має бути іншою. При цьому кожен п'ятий українець (21,5%) не зміг відповісти на дане запитання.
Переважна більшість українців (82,3%) не розраховує на будь-які додаткові джерела доходу, крім державної пенсії, після настання пенсійного віку. Розраховують на додаткові джерела доходу тільки 13,2% респондентів, а 4,5% - не змогли відповісти на дане запитання.
Велика частина українців (64,8%) нічого не робить для того, щоб забезпечити себе матеріально після виходу на пенсію, розраховуючи лише на державну пенсію. Вкладають гроші в нерухомість, бізнес лише 7,2%, відкладають гроші - 6,3% опитаних, нічого не роблять, але розраховують на допомогу дітей або родичів - 4,9% опитаних. Не змогли відповісти на дане запитання 16,8% респондентів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас