МВФ: Місія МВФ схвалила перший перегляд програми stand by — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Місія МВФ схвалила перший перегляд програми stand by

Казна та Політика
958
Міжнародний валютний фонд (МВФ) за підсумками роботи своєї місії в Києві з 3 по 15 листопада оголосив про узгодження на рівні експертів питання про перший перегляд програми співпраці з Україною в рамках угоди stand by, за підсумками якого Київ планує отримати другий транш кредиту на суму близько $1,6 млрд.
"Тепер лист про наміри, сформульований урядом і Національним банком України, буде переданий керівництву МВФ. Очікується, що після виконання українською стороною попередніх заходів, рада директорів до кінця року розгляне питання про завершення перегляду програми", - цитують у повідомленні МВФ у вівторок главу місії Фонду в Україні Таноса Арванітіса.
Він уточнив, що результатом завершення перегляду програми стане виділення траншу у розмірі SDR1 млрд (близько $1,6 млрд), з яких $1 млрд надійде на підтримку бюджету.
"Виконання програми в рамках угоди stand by в цілому узгоджується з цілями, сформульованими програмою. Всі кількісні показники, що є критеріями ефективності за станом на кінець вересня, були виконані. Крім того, забезпечено неухильне просування у впровадженні структурних реформ", - зазначив Т.Арванітіс.
За його словами, уряд і надалі твердо налаштований на забезпечення фіскальної консолідації з метою скорочення державного боргу в середньостроковій перспективі. "У цьому контексті дефіцит сектора загальнодержавного управління в 2011 році не перевищить 3,5% ВВП", - додав глава місії.
Він зазначив, що, ймовірно, Податковий кодекс в цілому не вплине на доходи в 2011 році, тому в центрі зусиль із корегування фіскальної ситуації, спрямованих на забезпечення дотримання запланованого рівня дефіциту, буде оптимізація бюджетних витрат з одночасним збереженням важливих інвестиційних проектів і соціальних програм для підтримки бідних верств населення. "Тиск витрат і надалі залишатиметься викликом і вимагатиме розсудливого підходу до забезпечення їх виконання", - підкреслив Арванітіс.
Він зазначив, що фіскальна консолідація також буде підкріплена реформами у сфері державного адміністративного управління і фінансового оздоровлення пенсійної системи, а також реформами в енергетичному секторі, які вже в 2011 році дозволять НАК "Нафтогаз України" збалансувати свій бюджет.
"Монетарна політика буде переорієнтована на досягнення цінової стабільності, а тенденція до зниження базової інфляції, як очікується, збережеться", - сказав також глава місії.
За його словами, центральний банк і надалі пильно відстежуватиме можливості виникнення інфляційних наслідків другого порядку, обумовлених недавнім зростанням продуктових і адміністративних цін. "Досягнуте розуміння відносно конкретних кроків, направлених на поліпшення функціонування валютного ринку, у тому числі заходів, спрямованих на розвиток форвардного ринку", - додав Арванітіс.
Говорячи про банківську систему України, він висловив думку, що в цілому вона залишається ліквідною і належним чином капіталізованою, а процес рекапиталізації і вирішення проблем приватних банків в цілому відбувається, як планувалося.
"Однак відновлення кредитних потоків в економіку потребуватме заходів, спрямованих на вирішення проблеми "непрацюючих позик", рівень яких досить високий, а також подальших зусиль, направлених на зміцнення законодавчої бази фінансового сектора", - підкреслив глава місії МВФ.
МВФ наприкінці липня вирішив відновити кредитну співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд ($15,57 млрд по поточному курсу) в кінці липня. Київ вже отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд, з якого уряду було направлено близько $1 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас