НБУ має намір отримати право вимагати документи, їх копії, а також письмові роз'яснення з питань діяльності банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має намір отримати право вимагати документи, їх копії, а також письмові роз'яснення з питань діяльності банків

Казна та Політика
415
Національний банк Україна (НБУ) має намір отримати право вимагати від банків документи, їх копії, а також письмові роз'яснення з питань їх діяльності. Про це йдеться в коментарях Нацбанку до зауважень банківських асоціацій щодо законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)".
Зазначеним законопроектом пропонується доповнити Закон України "Про банки і банківську діяльність" нормою, згідно з якою "керівники і працівники банку зобов'язані безоплатно надавати Національному банку України та уповноваженим ним особам інформацію, документи та письмові пояснення з питань діяльності банку, а в разі виявлення порушень також копії документів на паперових носіях у порядку, передбаченому нормативно-правовими актами Національного банку України".
Пояснюючи свою позицію, регулятор посилається на чинну норму законодавства (стаття 62 Закону України "Про банки і банківську діяльність"), згідно з якою з метою забезпечення прозорості у діяльності банків та вдосконалення системи нагляду за банками, банки повинні розкривати інформацію без обмеження наглядовому органу.
В коментарях НБУ вказується, що Національний банк України здійснює банківський нагляд не лише у формі інспекційних перевірок, а ще й дистанційно (безвиїзний нагляд). При цьому невиїзні перевірки проводяться Національним банком на підставі документів, які він отримує від банку на підставі свого запиту.
Асоціація українських банків і Київський банківський союз виступили проти введення зазначеної норми. Вони вважають, що таким чином центральному банку надаються необмежені права з безпідставного отримання у банків інформації, яка містить банківську таємницю.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас